2024. Június 24. hétfő

Szívkatéterezés a csuklón keresztül

szívkatéterezés, csukló, vérzés
1 . oldal
A comb helyett a csukló artériáján keresztül végzett szívkatéterezés nyomán lényegesen kevesebbszer lép fel szövődményként vérzés – derül ki egy tanulmányból.

Közel hatszázezer szívkatéterezés adatait értékelték ki Dr. Sunil V. Rao, a Virginia állambeli Durham Orvosi Központ szívkatéteres laborjának vezetője és munkatársai. A beavatkozások 1,5%-a történt a csukló artériáján keresztül.

szívkatéteres műtét, szívkatéterezés, csukló, vérzés

Az adatok azt mutatták, hogy a combon át felvezetett katéter esetében kétszer olyan gyakoriak voltak a vérzéses szövődmények, míg az eredményességet tekintve a két módszer között nem találtak eltérést. A csuklóartérián keresztül történt szívkatéterezés során a magasabb kockázatú betegek (idősek, akut koronária-szindrómában szenvedők) esetén is kevesebb vérzés fordult elő.

A szívkatéterezés (angioplasztika) során egy olyan katétert vezetnek be az elzáródott koszorús érbe, amelynek egy ballon van a végén, ezt felfújják, így az ér újra átjárhatóvá válik. Legtöbbször egy hajlékony cső, úgynevezett stent beültetése is szükséges az újabb elzáródás megelőzése érdekében. A vérzés a leggyakrabban a szúrás helyén jelent problémát.

Dr. Rao szerint a csuklóartérián át történő katéterezés Kanadában, Európában és Délkelet-Ázsiában elterjedtebb, mint az Egyesült Államokban, de nincsenek pontos statisztikák az arányokról. A tanulmány kapcsán Dr. Howard A. Cohen, a New York-i Lenox Hill Kórház Kardiovaszkuláris Központjának intervenciós kardiológus főorvosa elmondta: „Főleg a combartérián keresztüli katéterezést tanítják az Államokban. 100-200 esetre van szükség a technika begyakorlásához, amit egy forgalmas praxisban is csak évek alatt lehet megszerezni, és gyakorlatilag is bonyolultabb a kivitelezése is.” A szakember hozzátette még, hogy a csuklón át történő katéterezés népszerűbb a betegek körében is, mivel utána kevesebbet kell feküdni.

Dr. Rao szerint az orvosiműszer-gyártók is tehetnek arról, hogy a csuklón át történő katéterezés miért nem terjedt el annyira az Egyesült Államokban, mivel a gyártók inkább a combartériához készült műszereket reklámozzák, azonban Dr. Rao reméli, hogy ennek a tanulmánynak a megjelenése változást hoz ebben.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés