2021. Július 30. péntek
Sok olyan beteg, aki rendszeres gyógyszerszedésre szorul, már a receptet sem váltja ki – állapította meg egy új tanulmány. A felelőtlenség az olyan krónikus betegségek esetén, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, különösen komoly következményekkel járhat.

Egy 75 ezer massachusettsi beteg adatait összesítő vizsgálat szerint a felírt gyógyszerek 22%-át nem váltják ki a betegek. A legmegdöbbentőbb adat szerint a felelőtlen magatartás nem csak a banálisabb panaszok miatt orvoshoz fordulók közel negyedét érintette, de a komoly egészségügyi kockázatot jelentő krónikus betegségben szenvedőkre is jellemző. Például a cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel vagy magas vérnyomással diagnosztizált új betegek 28-31%-a sem váltotta ki a számukra felírt készítményeket.

gyógyszerek

A legrosszabbul a fájdalomcsillapítók szerepeltek, amelyeket mindössze 45%-os arányban váltottak ki.

Az amerikai szakemberek munkájából nem derült ki, hogy a betegek miért nem váltják ki ilyen nagy arányban a felírt, vényköteles gyógyszereket. Az egyik lehetséges magyarázatnak azt tartják, hogy ha az adott betegséggel összefüggő tünetek enyhén vagy egyáltalán nem jelentkeznek, a betegek nem látják értelmét annak, hogy beszedjék a gyógyszereket, hiszen – látszólag – nincs is semmi bajuk.

A másik lehetséges ok a gyógyszerek kiváltásának elmaradása mögött pénzügyi lehet, vélik a szakemberek. Hiszen a gyógyszerek, még ha támogatottak is, gyakran komoly anyagi megterhelést jelentő összegbe kerülhetnek a betegek számára.


Forrás: Medipress
2010. 02. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés