2024. Július 16. kedd
Óvatosan a gyógyszerekkel! -  Attól mert természetes, még nem veszélytelen -  A jövő lehetőségei

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét! A gyógyszerreklámok unalomig ismételt kísérőszövege nagyon is komoly intelmet fogalmaz meg, hiszen a statisztikák bizonyítják: a magyar lakosság nagy gyógyszerfogyasztó, s szívesen választ önmagától, vagy ismerősök ajánlatára is medicinát valós vagy képzelt bajainak orvoslására.


Minden gyakorlott gyógyszerhasználó tudja, hogy az orvosságoknak van mellékhatásuk is, amit el kell viselni, hiszen elvileg eltörpül a gyógyerejük mellett. A vélemények megoszlanak. Van, aki olvasatlanul a szemétbe dobja a gyógyszeres dobozokban rejtőzködő ismertetőt, hogy ne is tudja, milyen mellékhatásokra számíthat, de szép számmal akadnak, akik nem követik a struccpolitikát, hanem figyelmesen elolvassák a tájékoztatást, és attól kezdve szorongva figyelik, vajon milyen mellékhatásokat tapasztalnak, miközben szedik a szükséges gyógyszereket.

Gyógyszerszedés dilemmái

Óvatosan a gyógyszerekkel!

– Van-e általánosan alkalmazható, minden gyógyszerfogyasztó számára ideális iránytű a gyógyszerhasználattal kapcsolatban? – kérdeztük Gyires Klárát, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) farmakológiai tanszékének tanszékvezető tanárát.

– A gyógyszerekkel mindenképpen óvatosan kell bánni, hiszen mindegyiknek van kedvező hatása, de ellenjavallata is. Nem lehet őket önkényesen adagolni, hiszen valójában mérgekről van szó! Ráadásul a legtöbb gyógyszert idősek használják, márpedig e korosztály gyógyszeres kezelése külön tudomány. Idős korban csökken például a vesefunkció és a máj lebontó képessége is lassul, ennek következtében a jelzett mellékhatások fokozottan érvényesülnek. Mivel e korosztály tagjai általában többféle panaszra többféle gyógyszert is szednek, azok egymásra hatását is figyelni kell – magyarázza Gyires Klára.

-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

------------------------------------------------------------------------------------------

A dohányzás, a grillezett ételek, az alkohol mind befolyásolják a gyógyszerek hatását. Adott esetben enyhítik, vagy éppen felerősítik azt. Az sem mellékes, hogy ugyanaz a gyógyszer nem egyformán bomlik le az egyes betegek szervezetében. A szakemberek éppen e körülmények figyelembe vételével felállítanak egy terápiás indexet, ami azt jelzi, hogy egy gyógyszer hatása meddig kedvező, és mikortól toxikus. Az lenne az ideális helyzet, ha a beteg kezelőorvosa és gyógyszerésze személyes konzultáció alapján tudná a beteget tájékoztatni a gyógyszerek hatásáról, mellékhatásáról, az általa használt patikaszerek nem kívánatos egymásra hatásáról, a túladagolás veszélyeiről.

A gyógyszerpiaci rendtartás betegbarát. Megköveteli, hogy a csomagoláson és a gyógyszeres dobozban lévő útmutatón feltüntessék a legfontosabb tudnivalókat: a beszedendő gyógyszer mennyiségének javaslatát, a hatóanyagot, a lejárati időt, sőt az is, hogy gyermek vagy felnőtt számára alkalmazható a patikaszer. Újabban már – a vakok és gyengénlátók érdekeit figyelembe véve – Braille-írással is olvashatók az általános tudnivalók. Amelyek gyakran elriasztók, s ezért sokan inkább arra hajlanak, hogy természetes – reklámjuk szerint mellékhatástól mentes – szerekkel gyógyítsák önmagukat.

Attól mert természetes, még nem veszélytelen

– Az úgynevezett természetes szerek igen gyakran kétes eredetűek és összetételűek. Arról nem is szólva, hogy a receptre kapható készítmények közül is jó néhány természetes anyagokból készül. Példaként elég talán megemlíteni különféle szívgyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, vagy esetleg a közismert penicillint. Az tény, hogy a piac szinte telített a természetes szerekkel, melyeket nem egy esetben csodaszerekként hirdetnek. De ezeket az állításokat igen erős fenntartással kell fogadni, mert a "fűben, fában orvosság" elve, ha tájékozatlanul és mértéktelenül, csak a szájhagyományra hagyatkozva alkalmazzuk, akár halálos is lehet! – figyelmeztet a szakember. – Főként, ha szintetikus gyógyszerekkel együtt szedjük, és az együtthatás ártalmas felerősödésére nem gondolunk.

A több száz gyógynövény között csak képzett szakember tud eligazodni, a szomszédasszony, az ismerős, a piaci árus tanácsa sokszor többet árt, mint használ. Mindig egyénenként kell eldönteni, szakember tanácsát kikérve, melyiket lehet káros következmények nélkül alkalmazni. Amíg a gyógyszerek esetében hosszas vizsgálatok, hatástanulmányok garantálják az ártalmatlanságot, a természetes szereknél az egyén, a felhasználó döntése és felelőssége, hogy mit és mennyit használ fel, és az is, hogy mire alkalmazza. Akárcsak a vény nélkül is kapható valódi gyógyszerek– főként vitaminok, fájdalomcsillapítók, görcsoldók – esetén, mert azok is okozhatnak egészségügyi gondokat, ha nem rendeltetésszerűen alkalmazzuk őket.

A jövő lehetőségei

– Minden gyógyszer szedésének van bizonyos kockázata, legyen az szintetikus, vagy természetesnek titulált gyógyhatású készítmény, és a kockázat jellege, mértéke általánosságban szinte meg sem határozható, minden embernél más – magyarázza Gyires Klára, aki szerint igazi áttörést majd a személyre szabott gyógykészítmények hozhatnak.

Hatékony legyen, és gyors eredményt hozzon – általában ezt várják a betegek a gyógyszertől. Ma az orvos által előírt gyógyszeres terápia felel meg leginkább ennek a kritériumnak, még akkor is, ha sokan ellenérzéssel veszik be napi adagjukat, tartva a mellékhatásoktól. Az egyéni géntérkép elkészítésével juthatnak majd a betegek új terápiás lehetőséghez: a gyógyszerszabászat figyelembe vehet minden egyéni körülményt. Így olyan patikaszert és adagolást írhat majd fel orvosunk, amely a lehető legcélzottabban hat, s a remények szerint minimálisra csökkenti a káros mellékhatásokat.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés