2024. Február 25. vasárnap
A gyógyszerészek a háziorvossal együttműködve fontos segítséget nyújthatnak a betegek gyógyszeres kezelésének javításában: közbenjárásukkal csökkenhet a mellékhatások gyakorisága, és hatékonyabbá válhat a gyógyítás.

A gyógyszertárak és az ott dolgozó patikusok szerepe az egészségügyi ellátásban világszerte változóban van. A recept nélkül kapható készítmények élelmiszerboltokban vagy a benzinkutaknál történő árusítása határozottan gyengítette a gyógyszerekkel történő ellátás rendjét, viszont sokfelé olyan feladat is átkerült a patikákhoz, amelyek korábban az orvosi rendelőkre tartoztak. Például olyan szűrővizsgálatok is zajlanak itt – vérnyomásmérés, vércukor-meghatározás – is zajlanak, amelyeket valaha csak az orvosnál vagy laboratóriumokban végeztek.

gyógyszerész

Az Egyesült Államok most olyan egészségügyi programokat szervez, amelyekben a gyógyszerész aktív résztvevője a betegellátásnak. Michael Murray és munkacsoportja 800 beteg együttműködésével olyan vizsgálatokat végzett, amelyekben a patikusok munkája segítette a betegek gyógyszerszedésének pontosságát, ezzel javítva a hatásos kezelést.

Az egyik vizsgálatban szívelégtelenségben szenvedők vettek részt, a másikban magas vérnyomású betegek tartottak szoros kapcsolatot a receptre felírt gyógyszert kiadó gyógyszerésszel. Véletlenszerű besorolás alapján voltak betegek, akikkel a patikus rendszeresen beszélt a gyógyszerszedésről, az esetleges mellékhatások megjelenésének elkerüléséről. Más betegeket csak a fél-egy éves vizsgálat végén kérdeztek tapasztalataikról és a gyógyszerelés eredményeiről.

Azok a betegek, akikkel a patikusok rendszeresen és szervezett módon tartották a kapcsolatot, 35 százalékkal ritkábban tapasztaltak mellékhatást. Gyógyszerszedési hiba még ritkábban fordult elő náluk, mint abban a csoportban, ahol ilyen segítség nem volt. A kedvező eredményt mind a szívelégtelenségben szenvedőknél, mind a magas vérnyomás miatt kezelt betegek körében egyaránt bizonyították.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés