2024. Július 22. hétfő

Egy újabb meglepő rák-okozót találtak

prosztatarák, mesterséges fény
1 . oldal
Nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák a legtöbb éjszakai mesterséges fénnyel rendelkező országokban élő férfiaknál, állítják amerikai és izraeli kutatók, akik korábban már összefüggést találtak az éjszakai kivilágítás és az emlőrák előfordulása között.

A kutatók a prosztatarák 164 országban való előfordulását vizsgálva arra jutottak, hogy a legkevesebb mesterséges fénnyel kivilágított országokhoz képest a közepesen kivilágított országokban 30%-kal, a legtöbb mesterséges fénnyel kivilágítottaknál pedig 80%-kal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.

prosztatarák, mesterséges fény

A Cincinnati Egyetem és a Haifai Egyetem kutatói szerint erre több magyarázat is lehet: a nagyobb fény miatti csökkent melatonintermelés, az immunrendszer gyengülése vagy a szervezet belső órájának zavara mind szerepet játszhat.

„Azonban ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térnünk a középkorba és le kell kapcsolnunk mindenhol a világítást. Azt jelenti, hogy ezt is figyelembe kell venni egy ország energiapolitikájának kialakításakor” – írták a szerzők sajtóközleményükben.


Forrás: Medipress
2009. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés