2024. Július 18. csütörtök
Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint azok az emberek, akik váltott műszakban dolgoznak, hajlamosabbak a betegségekre. A New Scientistben megjelent tanulmány egy olajfúrótornyokon dolgozó munkásokon végzett vizsgálatot ismertetett.

A munkások rendszerint váltásban dolgoznak, egy hetet éjszaka, majd ezt követően egy hetet nappal. A kutatók szerint ez a fajta folyamatos váltakozás szívproblémák kialakulásához vezethet.

Melatonin

A Cardiffi Egyetem és Surreybeli Universuity of Guildford kísérletében 45, fúrótornyon dolgozó munkás vett részt. Két hétig úgy dolgoztak, hogy mindenki munkaideje állandó napszakhoz volt kötve, majd ezt követően átállították a munkabeosztásukat heti váltásra, azaz egyik héten nappal, másik héten éjjel kellett dolgozniuk.

Sokuknak egyáltalán nem volt kifogása ez ellen, annál inkább az egészségüknek. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a váltásban dolgozók vizeletében a melatonin nevű hormon nem úgy, és nem olyan mennyiségben volt jelen, mint annak normális esetben lennie kellene. A melatonin az alvási periódust szabályozó hormon, melynek termelése a váltásban dolgozóknál nem tudott szinkronba kerülni a munkaidő váltásaival. Emellett a váltott műszakban dolgozók vérzsírszintje is magasabb volt a mindig azonos műszakban dolgozó társaikéhoz képest. Ez magasabb rizikófaktort jelent a szívbetegségek, a diabétesz és más anyagcsere-betegségek esetében.

Nem csoda, ha ezek után Andrew Smith, a Cardiff University kutatója szerint kerülni kell az ilyen helyzeteket, ui. a szervezet biológiai órája ilyen rövid idő alatt nem tud megfelelően átállni, ez pedig idővel komoly betegségek kialakulásához vezet.


Forrás: New Scientist

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés