2024. Június 23. vasárnap
Az emberi test szó szerint világít: extrém kis adagokban látható fényt bocsát ki, melynek szintje a nap során változik – derítettek fényt az emberi test furcsa tulajdonságára japán kutatók.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy a test látható fényt bocsát ki, ám ezerszer kisebb intenzitással, mint amit szabad szemmel érzékelhetnénk. Sőt, gyakorlatilag minden élőlény bocsát ki gyenge fényt, amely valószínűleg a szabad gyökökkel kapcsolatos biokémiai reakciók mellékterméke lehet.

fény, szabad gyökök

Japán kutatók egyetlen foton detektálására is képes, érzékeny kamerákkal vizsgálták az emberi fényt. Öt huszonéves egészséges önkéntes férfi állt csupasz mellkassal a kamerák előtt teljes sötétségben, fénymentes szobákban háromóránként 20-20 percre délelőtt 10 órától este 10 óráig három napon át.

A kutatók azt találták, hogy a test által kibocsátott fény ereje a nap során emelkedett és csökkent – a legalacsonyabb délelőtt 10 órakor volt, legmagasabb pedig délután 4 órakor, mi után hirtelen lecsökkent. Ezek a felfedezések azt sugallják, hogy a fénykibocsátás belső óránkkal, anyagcsereritmusunk napi hullámzásával állhat összefüggésben.

Az arc jobban világított, mint a test többi része. Ez azért lehet, mert az arcot több napsütés éri és barnább – a bőrszínt eredményező pigment, a melanin pedig fluoreszkáló vegyületeket is tartalmaz, amelyek fokozhatják a test csekély fénytermelését.

Mivel a fény összefügg a szervezet anyagcseréjével, a felfedezés azt sugallja, hogy a kamerák segítségével azonosítani lehetne bizonyos betegségeket – közölte Hitoshi Okamura, cirkadián biológus. „Ha látnánk az egész testfelület ragyogását, láthatóvá tehetnénk a teljes szervezet állapotát” – tette hozzá közölte Masaki Kobayashi, biomedicinális foton-specialita.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés