2021. Június 25. péntek
A D-vitamin ugyan nem előzi meg a prosztata daganatának kialakulását, de csökkenti a halálozás kockázatát: egy kutatás során felfedezték, hogy akiknek a vérében a legmagasabb volt a vitamin szintje, azoknál 57 százalékkal kisebb volt a halálozás.

„A prosztatarák nagyon összetett betegség” – mondta el Irene Shui, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológusa. Némely daganat gyorsan növekszik és ad áttétet, okoz halált, más tumorok viszont évekig sem okoznak panaszt, vagy veszélyeztetik az ember életét.

prosztatarák, D-vitamin

Shui és munkatársai olyan férfiak adatait gyűjtötték össze, akik 1993 és 1995 között adtak vérmintát egy másik tudományos munkához. Azt az 1260 férfit vizsgálták tovább, akik 2004-ig prosztatarákban megbetegedtek; valamint 1331 olyat, akik hasonló korosztályból származtak, de nem lettek rákosak. A kutatás végére, 2011 márciusára 114 férfi halt bele a betegségbe. Mikor megnézték a leleteket, kiderült, hogy közülük 31 a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők közé tartozott.

„Elegendő laboratóriumi bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a D-vitaminnak vannak rákellenes összetevői” – jegyezte meg Shui. A kémcsőben tenyésztett daganatsejtek esetében igaz, hogy a D-vitamin gátolja a progressziót, az embereknél azonban nem csökkenti a prosztata rákos elfajulásának esélyét, csak a halálozásét. Az összefüggés alapja egyelőre nem ismert, de elképzelhető, hogy a vitamin speciálisan a daganatsejtek progresszióját befolyásolja, nem pedig a kialakulásukat.

Bár a kutatást a későbbiekben még meg kell ismételni, Shui szerint a D-vitaminnak egyébként is sok kedvező hatása lehet az egészségre. „Azok a férfiak, akik úgy vélik, hogy alacsonyabb a D-vitamin szintjük a kelleténél, kérdezzék meg az orvosukat, hogy kell-e kiegészítő készítményeket szedniük” – tanácsolja a szakember.

A vitamint a bőr is előállítja, napfény hatására. Délelőtt 10 és délután 3 óra között heti két alkalommal 30-30 perc a napon már elegendő a szintézishez. A kutatásnak voltak korlátai, például az összes résztvevője az europid rasszba tartozott. „Mivel a D-vitamin hiánya sokkal gyakoribb az afrikai felmenőkkel rendelkezőknél, és náluk a prosztatarák kockázata is magasabb, sokat segítene, ha körükben is végeznének felmérést, hogy kiderüljön, rájuk is érvényes-e, amit megfigyeltünk” – foglalta össze Shui.

Az eredményeket a Journal of the National Cancer Institute hasábjain ismertették.


Forrás: Medipress
2012. 04. 24. (Aktualizálva - 2012. 09. 17.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés