2021. Május 09. vasárnap
Amerikai kutatók úgy találták, hogy azok az emberek, akik két meghatározott típusú peszticidet (növényvédő, illetve rovarirtó szert) használtak, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel betegedtek meg Parkinson-kórban.

A szóban forgó vegyszerek – a paraquat növényvédő és a roteton rovarirtó szer – nem kaptak engedélyt háztartási, kiskerti használatra. Utóbbit csak a betolakodó, invazív halfajták ellen alkalmazzák.

Parkinson-kór

„A roteton közvetlenül gátolja a sejtek energiatermeléséért felelős szervecske, a mitokondrium működését” – magyarázta Freya Kamel, az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének (NIEHS) munkatársa.

„A paraquat növeli bizonyos, a sejtszerkezetre károsan ható oxigénszármazékok termelődését. Azoknál az embereknél, akik használták ezt a szert, vagy más, hasonló működési mechanizmussal ható szereket, nagyobb valószínűséggel fejlődött ki Parkinson-kór” – tette hozzá Kamel.

A tanulmányban összesen 110 Parkinson-kórral és 358 anélkül élő ember egészségét követték nyomon egy nagyobb vizsgálat, a FAME (Farming and Movement Evaluation) keretében, amelyben mintegy 90 ezer, mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett vegyszer (peszticid) egészségre való hatását térképezik fel.


Forrás: MTI
2011. 02. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés