2024. Június 24. hétfő
A rovarirtó spray-t használó terhes anyák fiúmagzatainál nagyobb a húgycsövet érintő hipospadiázis nevű fejlődési rendellenesség kockázata. A szerek a várandósság első három hónapjában veszélyesek.

A hipospadiázis – vagyis a túl rövid húgycső rendellenes, a hímvessző alsó felszínén való kiszájadzása – ötszáz fiú újszülött közül átlagosan kettőt érint.

rovarirtó, hipospadiázis, terhesség

Barcelonai (Környezeti Epidemiológiai Kutatóközpont) és londoni (Imperial College London) kutatók 471 rendellenességgel született és 490 egészséges angol csecsemő adatait hasonlítottak össze. Az édesanyákat kikérdezték életmódjukról, környezetükről, beleértve a rovarölő és növényvédő, gyomirtó szerek terhesség alatti használatát.

A különböző élőlényeket pusztító ún. biocid szerek egyenként nem növelték a rendellenesség kockázatát, ám több vegyszer használata már 73 százalékkal fokozta a rizikót – áll az Occupational and Environmental Medicine decemberi online számában. Egyedül a rovarölők alkalmazása bizonyult önmagában veszélyesnek: az első három hónapban 81 százalékkal növelte a veszélyt.

A vegyszerek egyes típusait és azok hatását külön-külön kell majd megvizsgálni következő lépésként, vélik a kutatók.


Forrás: Medipress
2009. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés