2021. Május 08. szombat
A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával – állapították meg amerikai kutatók egérkísérletek során.

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai Traci Testerman vezetésével középkorú – 55-65 éves embereknek megfelelő – egereket fertőzött meg H. pylorival. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje.

Parkinson-kór, Helicobacter pylori baktérium

Ugyanezek a változások fiatal egereknél nem következtek be, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősödés növeli a Parkinsonnal szembeni esendőséget.

„Megállapításunk azt sugallja, hogy a H. pylorival való fertőzés jelentős szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában embereknél” – idézte Testermant a BBC hírportálja.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a betegség tüneteinek jelentkezésekor az idegsejtek egy része már elpusztult, ezért a baktérium eltávolítása ebben a stádiumban már nem javítaná a páciens állapotát.


Forrás: MTI
2011. 05. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés