Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Baktérium okozhatja a Parkinson-kórt?

A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával – állapították meg amerikai kutatók egérkísérletek során.

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai Traci Testerman vezetésével középkorú – 55-65 éves embereknek megfelelő – egereket fertőzött meg H. pylorival. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje.

Ugyanezek a változások fiatal egereknél nem következtek be, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősödés növeli a Parkinsonnal szembeni esendőséget.

„Megállapításunk azt sugallja, hogy a H. pylorival való fertőzés jelentős szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában embereknél” – idézte Testermant a BBC hírportálja.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a betegség tüneteinek jelentkezésekor az idegsejtek egy része már elpusztult, ezért a baktérium eltávolítása ebben a stádiumban már nem javítaná a páciens állapotát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/parkinson-kor-bakterium