2021. November 27. szombat
Nemrég végzett kutatások szerint a pajzsmirigy-alulműködés rejtheti a hosszú élet titkát.

A nyak elülső részében található pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk, aminek hormonjai a szervezet szinte minden működési folyamatában részt vesznek. Az orvosok általában a TSH-szintből (pajzsmirigy-stimuláló hormon) következtetnek a pajzsmirigy működésére. Magas szintje pajzsmirigy-alulműködést, azaz hypothyroidizmust jelez, ami hajhullással, súlygyarapodással és levertséggel jár, de napi egy gyógyszer segítségével teljesen tünetmentessé tehető.

pajzsmirigy-alulműködés, élettartam

Dr. Martin Surks és kollégái több száz átlag feletti életkort megélt embert vizsgáltak meg, és legtöbbjüknél pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg.”Vizsgálataink szerint azok az idősek, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akiknek pajzsmirigye normálisan, vagy túlműködik. A pajzsmirigy hormonjai igen nagy szerepet játszanak a metabolikus funkciók működésében, ami pedig kihat a várható élettartamra. A lassú metabolikus folyamatok és az alacsony pulzusszám meghosszabbítják az életet” – nyilatkozta Surks.

A legtöbb helyen azonban a pajzsmirigy-alulműködést betegségként kezelik idősebbek esetében is. „Meg fogjuk vizsgálni, hogy a pajzsmirigy-alulműködésre szedett gyógyszerek mennyiben befolyásolják a várható élettartamot. Mindenesetre fontos lenne az 50 év felettiek és alattiak elkülönítése ebből a szempontból.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés