2021. Június 12. szombat
A hosszú időn át pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosisban) szenvedő nőknél fokozottabb a májrák rizikója egy kutatás szerint. Férfiak esetében ilyen összefüggést nem mutattak ki.

A pajzsmirigy-alulműködés olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ez pedig a szervezet minden működésére hatással van. Kockázati tényezői az 50 év feletti életkor, a nyaki régiót ért röntgen-, vagy egyéb besugárzás, a női nem, az elhízás, és a pajzsmirigyműtétek.

májrák, pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigyhormonok részt vesznek a zsíranyagcserében, és bizonyítékok vannak arról, hogy a hypothyreosis kapcsolatban áll a nem alkoholos steatohepatitisszel, vagyis a májsejtek zsíros gyulladásával – derült ki a Hepatology című lapból. Ugyanakkor eddig tisztázatlan volt, hogy a pajzsmirigy-rendellenesség összefüggésben áll-e a májrákkal.

A kérdés megválaszolására Dr. Manal M. Hassan, a Texas Egyetem Anderson Rákkutató Központjának munkatársa kollégáival a leggyakoribb típusú májrákban, hepatocelluláris carcinomában szenvedő betegek esetében hasonlította össze a pajzsmirigybetegség előfordulását és jellemzőit egészséges személyekkel.

A kutatócsoport azt találta, hogy azon nőknek, akiknél több mint 10 éve állt fenn pajzsmirigy-alulműködés, 2,9-szer nagyobb volt a májrák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akiknek nem volt pajzsmirigybetegségük. Ha a pácienseknek ezen kívül cukorbetegségük és krónikus vírusos hepatitisz fertőzésük is volt, a májrák veszélye 9,4, illetve 31,2-szeresére emelkedett.

A hypothyreosis a férfiak esetében azonban nem befolyásolta a májrák kockázatát, és hasonlóan nem volt hatása a pajzsmirigy-túlműködésnek(hyperthyreosis) sem, egyik nemben sem.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés