2021. Június 23. szerda
Öregedő szemek  -  Nem lehet megelőzni -  Megoldások
Látásunk sajnos az idő előrehaladtával fokozatosan romlik. Negyven-ötven évesen már gyakran előfordul, hogy az apró betűket nehezen tudjuk elolvasni, egyre távolabb kell tartani az újságot, könyvet, hogy „lássunk valamit”, egy félhomályos étteremben pedig lehetetlen kibogarászni az étlapot, ami a fenti kényelmetlenségen túl a korunkról is árulkodik. Csak a szemüveg segíthet rajta?

Öregedő szemek

Gyermekkorban a szemlencse alakja a gömb formához közelít, kötőszövetei nagyon rugalmasak, könnyen változtatja az alakját, ezért tud a szem mind a távoli, mind a közeli dolgokra fókuszálni. Felnőve fokozatosan változik a szemlencse görbülete, alakja egyre laposabb (szilvamaghoz hasonló) és azzal együtt rugalmatlanabb lesz, egyre kevésbé tud tökéletesen alkalmazkodni a nézett tárgyak távolságához. Negyvenéves kor után a szem a közeli tárgyakról a szembe jutó fényt már nem tudja az éles látás helyére vetíteni, így a közeli tárgyak képe már nem kellően élesen jelenik meg. A szemlencse görbületének változása, az alkalmazkodóképességének csökkenése, vagyis az ún. öregszeműség (presbyopia) folyamata általában 50-55 éves korban áll meg.

Focusmed2

Nem lehet megelőzni

Az öregszeműséget megelőzni nem lehet, és nincs meggyőző bizonyíték a látásjavító szemtornák hatásosságára sem. A tapasztalatok szerint a folyamat egyénenként eltér: gyorsabban alakul ki azoknál, akik sok közeli fókuszálást igénylő tevékenységet végeznek, például olvasnak, írnak, számítógéppel dolgoznak, és lassabban romlik azoknál, akik szabadban, erős fény mellett dolgoznak többet.

Megoldások

Olvasószemüveg

A leggyakrabban olvasószemüveggel történik a korrigálás. Célszerű külön szemüveget csináltatni az olvasáshoz illetve a számítógép monitora előtt végzendő munkához, mert e két tevékenységnél nem azonos a fókusztávolság.

Multifokális szemüveg

Az öregszeműség folyamata független az egyéb szemproblémáktól, például a távolba látás gyengülésétől. Így gyakran az érintetteknek kétfajta látásjavító eszközre van szükségük: külön szemüveget kell használniuk olvasáshoz és más közeli tevékenységekhez, illetve a távolabbra nézéshez, például az utcai vagy a vezetés közbeni éles látáshoz - erre a helyzetre fejlesztették ki a multifokális, illetve progresszív szemüveglencséket. Az ilyen szemüveg különleges lencséi felül a távolra, alul pedig a közelre látást segítik, folyamatos dioptria-átmenettel.

Multifokális kontkatlencse

Azoknak, akik nem szeretnének szemüveget viselni, a multifokális kontaktlencse nyújthat megoldást. Funkciója, „működési elve” ugyanaz, mint a multifokális szemüvegé: segítségével mind közelre, mind távolra egyaránt élesen láthatunk, a dioptriák közötti fokozatos átmenet pedig hozzájárul a könnyebb hozzászokáshoz.

Lézeres szemműtét

Ha teljesen szemüvegmentes életet szeretnénk, ma már létezik olyan lézeres látáskorrekció is, amely egyszerre szabadít meg a távoli éles látáshoz szükséges szemüvegtől és az olvasószemüvegtől. A lézeres szemműtét néhány perc alatt elvégezhető, fájdalommentes, és az eredmény azonnal élvezhető.

Olvasószemüveg helyett: VisuMax lézeres szemműtétek


Szerző: Nagy Tünde
2020. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés