2021. Június 23. szerda
Rövidlátás (myopia) -  Távollátás (hypermetropia)  -  Asztigmia
Rövidlátástól, távollátástól vagy asztigmiától szenved? Ez a három fénytörési hiba okozta látásprobléma könnyen korrigálható szemüveggel, kontaktlencsével, de akár a legkényelmesebb, hosszú távra szóló megoldással, a lézeres szemműtéttel is.

Rövidlátás (myopia)

A rövidlátás gyakori dolog, a népesség mintegy 25 százalékát érinti. Sokszor örökletes jellegű. Ilyenkor közelre jól látunk, a távoli dolgok viszont elmosódnak. A távoli tárgyak képe akkor lesz homályos, ha a szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó tengelye túl hosszú, vagy a szemlencse és/vagy a szaruhártya a normálisnál domborúbb. Ilyenkor a kép nem a látóhártyára vetül, hanem az elé fókuszálódik.

Focusmed1

A rövidlátás már gyermekkorban kialakul, de általában 10-11 éves kortól viselnek szemüveget ezen oknál fogva. Sokszor a felnőttkori rövidlátás oka az, hogy a gyermekkori kisfokú rövidlátás nem került korrekcióra időben.

Tény, hogy a múlt századhoz képest sokkal több a rövidlátó, tehát az életmódunk is befolyásolja látásunkat. Gyorsabban alakul ki a rövidlátás azoknál, akik túl sokat ülnek monitor előtt, sokat néznek közelre.

Mínuszos szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres szemműtéttel a kép élessé tehető.

Távollátás (hypermetropia)

A távollátás épp ellenkezője a rövidlátásnak, ilyenkor kortól és a dioptria nagyságától függően távolra látunk élesebben, a közeli tárgyak viszont elmosódottak lehetnek. Ennek oka, ha a szem fénytörő képessége az egészségesnél kisebb, mert a szemgolyó tengelye rövidebb, és/vagy domborúbb a szemlencse, a szaruhártya, így a kép a látóhártya mögé vetül.

Gyakori, hogy a távollátás már gyermekkorban kialakul, ami jelentkezhet rejtett formában is. Fiatal korban a belső szemizmainkkal korrigáljuk a látáshibát, ilyenkor a kép rendben van, éles, de hamar elfárad a szem, akár fejfájás is jelentkezhet. Idősebb korban azonban egyre kevésbé képes a szem ilyen módon korrigálni, így a probléma nyilvánvalóvá válik.

Pluszos szemüveggel, kontaktlencsével, lézeres szemműtéttel ismét élessé válik a látás.

Asztigmia

Az asztigmia nem azonos a szemtengelyferdüléssel, ugyanis szintén fénytörési hiba okozza. Jóval ritkábban fordul elő, mint a rövidlátás vagy a távollátás.

Mielőtt a fény az ideghártyára érkezik, áthalad a szem törőközegein: a szaruhártyán, a csarnokvízen, a szemlencsén, és az üvegtesten. Bármelyik hibája, görbületi eltérése asztigmiát okozhat. Az asztigmiás szem nem gyűjti össze a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontba, ami homályos látást eredményez közelre és távolra egyaránt. Gyakran kíséri fejfájás, a szem gyors elfáradása, különösen a részletesebb vizuális feladatoknál.

Gyakran csak az egyik szem érintett, amit a gyerekek azzal küszöbölnek ki, hogy nem használják az asztimgmiás szemet, tehát az egészségessel néznek. Ennek következtében az asztigmiás szem még tompalátóvá is válik, tehát fontos a mielőbbi felismerés és kezelés.

Cylinderes lencsével, kontaktlencsével, lézeres szemműtéttel helyreállítható a látás.

Olvasószemüveg helyett: VisuMax lézeres szemműtétek


Szerző: Nagy Tünde
2020. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés