2024. Július 25. csütörtök
Aggasztó mértékben terjednek az interneten az önsebzést népszerűsítő felvételek – derült ki egy tanulmányból, amely szerint a YouTube videomegosztóra feltöltött, szinte minden részletet elmagyarázó felvételek segítik át a fiatalokat a „kezdeti nehézségeken”.

A Pediatrics amerikai gyermekorvosi szaklapban megjelent beszámoló szerint a magatartászavar egyik tünetének tekintett borotvapengés vagdosásokról készült, a fiatalok kedvelt zenéivel és egyéb képi elemekkel összeállított videók azért keltenek aggodalmat, mert ezek alapján egyre többen tekinthetik trendinek is az önsebzést.

önsebzés, video, Youtube

Az önsebzést általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek 14-24 százaléka legalább egyszer kipróbálja, és ezek közül a pengés módszer a leggyakoribb.

Stephen Lewis kanadai pszichiáter, a tanulmány társszerzője szerint a YouTube-on több mint ötezer önsebzésről szóló videót találtak. A kutatók a 2009 decemberében vizsgált felvételek közül elsősorban arra a százra koncentráltak, amelyek több mint kétmillió nézőt, illetve sok kommentelőt vonzottak.

A szakemberek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ezek a videók csak erősíthetik a problémát. A YouTube hivatkozásai ráadásul még kész receptekkel is szolgálnak arra, hogy az önsebzésbe menekülők hogyan tehetnek úgy kárt magukban, hogy ne kelljen orvoshoz fordulniuk sérüléseikkel.

A videomegosztó szóvivője szerint a YouTube felhasználási feltételeivel ellentétes a tanulmányban említett tartalmak közzététele, ezért, ha ilyen videóval találkoznak, nyomban eltávolítják azt az oldalról.

Tracy Knight, a Western Illinois Egyetem tanára szerint a kérdéses videók talán akaratlanul is népszerűsítik az önsebzést, azonban a felvételekkel generált társadalmi vita segítheti is a problémák igazi okainak feltárását.


Forrás: MTI
2011. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés