2024. Július 14. vasárnap
Noha eddig is tudtuk, hogy az ólommérgezés csökkenti a gyerekek IQ-ját, kevés információnk volt arról, hogy hogyan hat az elem a viselkedésükre és az érzelmi egészségükre. A University of Pennsylvania friss kutatása szerint már a viszonylag alacsony ólomtartalom a vérben is viselkedési problémákhoz és érzelmi zavarokhoz vezethet – olvashatjuk a JAMA Pediatrics című szaklap friss számában.

Dr. Jianghong Liu, a University of Pennsylvania professzora és kutatócsoportja több mint 1300 kínai gyereket vizsgált meg, akik iskola előkészítő csoportba jártak. Azok a gyerekek, akik bármilyen formában kapcsolatba kerültek az ólommal, agresszívebbek, ingerlékenyebbek és levertebbek voltak egészséges társaiknál. „Az öt-hatéves gyerekek fejlődésben lévő agyára és idegrendszerére különösen káros hatással vannak a toxikus anyagok, különösen az ólom” – fejtette ki a szakember . Az ólom természetes körülmények között is megtalálható az ember közvetlen környezetében, sajnos azonban a bányászat, az üzemanyag használat, a szemétégetés és bizonyos termékek gyártási folyamata megsokszorozza ezt az arányt. Kínában a legtöbb gyerek a légszennyezettség következtében válik ólommérgezetté.

A kutatásban résztvevő gyerekek vérének ólomtartalma 6,4 mcg/dl körül alakult, míg a korábbi kutatásokban ez az arány 10 mcg/dl körül maradt. „A kutatás azt mutatja, hogy nincs biztonságos vér-ólomtartalom, minden szintű szennyezettség káros mellékhatásokkal jár. Éppen ezért fontos, hogy hosszútávon is megvizsgáljuk az ólom gyerekekre gyakorolt hatását a világ minden sarkában” – tette hozzá Dr. Liu.


Forrás: Medipress
2014. 07. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés