2022. Június 29. szerda
A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai leírták, hogy a citomegalovírus (CMV) a nyálmirigyrák leggyakoribb oka, így a vírus bekerült a rákkeltő vírusok exkluzív körébe, melybe a humán papillómavírus (HPV) is tartozik.

Az Experimental and Molecular Pathology számában megjelent tanulmány bemutatja, hogy a citomegalovírus képes egészséges sejtekben mutációkat okozni, ezáltal segítve elő a daganatok kialakulását. Michael Melnick professzor munkacsoportja megállapításaikat humán nyálmirigydaganatokból vett szövettani mintákra, illetve újszülött egerek nyálmirigyének elemzésére alapozta.

nyálmirigyrák, citomegalovírus

A citomegalovírus igen elterjedt kórokozó, mely elsősorban immunhiányos állapotokban okoz súlyos elváltozásokat, illetve a terhesség első trimeszterében fejlődési rendellenességek kialakulását segíti elő. Egészséges hordozók nyálmirigyében a kórokozó inaktív formában van jelen. A vírus onkogén csoportba való sorolása új elem az orvostudományban. A tanulmány részletesen illusztrálja, hogy egyrészt a vírus a daganatban aktivált, másrészt a betegség lefolyásának súlyossága összefügg a vírusos eredetű fehérjék mennyiségével.

Korábbi tanulmányok felvetették a CMV rákkeltő hatását: újszülött egereket kezelve tisztított víruskivonattal daganatképződéshez vezetett. A mostani vizsgálat megtalálta a kapcsolatot a citomegalovírus és az egyik leggyakoribb nyálmirigyrák, a mukoepidermoid karcinóma között, továbbá rávilágított arra, hogy a kórokozó milyen jelátviteli szabályozási kört zavar meg, melynek eredménye rák lesz. A jelenség igen hasonlónak bizonyult emberekben és egerekben. Az érintett jelpálya alapvetően az embrionális növekedés és fejlődés során aktív, azonban a CMV hatására újra megjelenik, ami rosszindulatú daganatok növekedését segíti elő. A rák pedig kedvező táptalajt biztosít ahhoz, hogy a kórokozó egyre nagyobb számban reprodukálja magát.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a valóságtól elrugaszkodott elméletnek tűnt, hogy a vírusok rákkeltő hatásúak lehetnek, addigra mára teljesen elfogadottá vált. A HPV méhnyakrákot okozó szerepe közismert, annyira, hogy ma már erre szűrővizsgálatokat, és védőoltásokat alapoznak. A nyálmirigydaganatok legnagyobb problémája, hogy csak viszonylag késői stádiumban kerülnek felismerésre, amikor a beavatkozási lehetőségek csak kisfokú sikerrel kecsegtetnek. Jelen felfedezés talán hozzájárul a helyzet változásához.


Forrás: Medipress
2011. 12. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés