2023. December 02. szombat
Legújabb kutatások szerint a herpeszvírus egyik törzse okozhatja a magas vérnyomást; az eredmények új szemléletet hozhatnak a világszerte több mint egymilliárd embert érintő betegség kezelésében.

Egereken végzett kutatások alapján kutatók arról számoltak be, hogy a herpeszvírus egyik törzse, a felnőttek 60-99 százalékának szervezetében jelenlévő cytomegalovírus fokozza a véredények gyulladását, és magas vérnyomást okoz. Zsíros étkezés mellett a vírus érelmeszesedést vált ki, ez pedig a szívinfarktus, a stroke és a vesebetegségek kiváltója lehet – olvasható a Public Library of Science tudományos szervezet Pathogens című folyóirat-portálján.

magas vérnyomás, herpeszvírus

„Azt hiszem, ez nagyon fontos lehet – mondta a felfedezésről Clyde Crumpacker, a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. Az eredmények új szemléletet hozhatnak a magas vérnyomás és az érrendszeri megbetegedések terén”.

Crumpacker szerint a kutatás az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a vírus tartós fertőzést okoz a véredényekben. Az orvosok jellemzően általános gyógyszereket, béta-blokkolókat és ACE-inhibitorokat (angiotenzin-konvertáló enzimbénítókat) javasolnak a vérnyomás kordában tartására.

A szakember elmondta: a kutatás alapján elképzelhető, hogy a vírusölő szerek és vakcinák új kezelési módot hozhatnak a hipertónia kezelésében. Jelenleg még nem áll rendelkezésre vakcina, de több nagy gyógyszergyártó cég már dolgozik rajta, egy svájci gyártó pedig már készít olyan vírusölő szert, amely megakadályozza a CMV-fertőzést.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés