2024. Július 18. csütörtök
Egy új francia kutatásból az derül ki, hogy sok alapellátásban dolgozó férfi orvos tekinti férfibetegségnek a szívbetegségeket, ezért nem értékelik ki megfelelően a kockázatokat nőbetegeikben.

„Ezek közül az orvosok közül sokak meg fognak lepődni eredményeinken, és remélem, ez segít majd abban, hogy a jövőben egyformán értékeljék férfi és női betegeik kardiológiai kockázatát” – nyilatkozta a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóirat június 21-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Raphaelle Delpech, a francia országos egészségügyi és orvosi kutatóintézet (INSERM) orvosa.

Delpech kutatócsoportja több mint 2200 beteget vizsgált, akik összesen 52 alapellátásban dolgozó orvosnál részesültek ellátásban. A kutatás kimutatta, hogy az olyan szívbetegséggel összefüggő kockázati tényezőket, mint például a dohányzás vagy a vércukor- és a koleszterinszint, ritkábban rögzítették a női betegek orvosi kartonjában, mint a férfiakéban. A szakértők úgy vélik, hogy ez az információhiány megnehezíti a szívbetegségek kockázatának megfelelő értékelését. „Úgy tűnik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok jobban odafigyelnek ezekre a tényezőkre férfi betegeik esetében, mint a női betegeikben” – mondta Dr. Delpech. „Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a szívbetegség a férfiak körében gyakoribb, és a férfiak hagyományosan nagyobb valószínűséggel vesznek fel olyan kockázatos szokásokat, mint például a dohányzás.”

Az eredmények azt mutatták, hogy a kardiológiai kockázatok szempontjából azokat a betegeket értékelték a legrosszabbul, akik nőként férfi alapellátó orvosnál jártak. Dr. Delpech szerint a női orvosok valószínűleg rutinszerűbben követik az irányelveket és útmutatókat, és kisebb valószínűséggel változtatják a bevett gyakorlatukat például a páciens neme szerint. A szakértők hangsúlyozták, hogy a kardiológiai kockázat megfelelő, nemtől független kiértékelése újabb lépést jelentene afelé, hogy csökkenteni lehessen a betegség okozta halálozás előfordulását mind a férfiak, mind a nők körében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés