2024. Február 27. kedd
Bár a nikotin mérgező hatású lehet és függőséget okoz, egy tanulmány szerint pozitív hatásai is vannak: élénkítheti a memóriát és a figyelmet, segíthet a tanulásban, és késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását.

A dohányban, kakaóban vagy a paradicsomban is megtalálható nikotin élénkítőszerként viselkedik, és fokozza a szervezet adrenalintermelését – részben emiatt is addiktív. A londoni King’s College Pszichiátriai Intézetének rágcsálókon végzett kísérletei szerint a nikotin beindíthatja az agy egyes részeinek működését, ezzel segítve az összpontosítást és a gyors a válaszadást.

cigarettára gyújtó férfi, nikotin, alzheimer-kór

Az eredmények segítséget jelenthetnek olyan nikotin-alapú kezelések kidolgozásában, melyek az időskori feledékenység és elbutulás, illetve az agyér-elmeszesedés tüneteinek enyhítését szolgálhatják, és késeltethetik az Alzheimer-kór kialakulását.

Ian Stolerman professzor, a kutatás vezetője szerint a nikotinnak, mint minden anyagnak egyaránt megvan a kártékony és a hasznos oldala is. Tíz éve zajló kutatásai azt igazolják, hogy a nikotin hatásosabb a koffeinnél is. A professzor nem tagadja, hogy azok, akik nikotin-alapú kezelésnek vetik alá magukat, függővé válhatnak, de annak a kockázata, hogy helytelenül használjanak egy tisztán nikotin-szerű anyagon alapuló gyógyszert, igen csekély. Arra azonban figyelmeztet, hogy maga a dohányzás káros az egészségre, mivel a cigaretta a nikotinon kívül számos más káros anyagot tartalmaz.

Az Alzheimer Társaság szóvivője elmondta, hogy a nikotinnak lehetnek terápiás értékei, de ha a beteg a nikotinhoz a dohányzáson keresztül jut hozzá, akkor a káros hatások kerülnek túlsúlyba, mivel a dohányzás keringési zavarokat és más egészségügyi problémákat okoz. Ezután további kutatásokra van szükség, amelyek feltárják a nikotin egészségügyi kockázatait, és megtalálják az anyag hatásos használatának módját az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.


Forrás: Medipress
2008. 07. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés