2021. Október 25. hétfő
Orrfolyás, tüsszögés és köhögés - a szülők gyakran nem tudják eldönteni, hogy gyermekük megfázott, vagy allergiás-e. Hogyan lehet különbséget tenni a két betegség között?

„Könnyű összetéveszteni a náthát és az allergiát” – állítja Hannah Chow, a Loyola Egyetem gyermekorvosa. A szakember szerint úgy lehet a legegyszerűbben különbséget tenni, hogy megmérjük a gyermek lázát. „Ha lázas, vírusfertőzésről van szó. Allergia esetén sosem jelentkezik láz” – állítja.

Natha vagy allergia

A megfázás és az allergiás nátha egyaránt okozhat orrfolyást és orrdugulást, ami az orrváladék folyásához és köhögéshez vezethet, a láz mellett azonban mégis vannak más különbségek is. Allergia esetén könnyező, viszkető és az irritációtól kivörösödött szem és orrfolyás jellemző. Köhögés is jelentkezhet, de kevésbé jellemző tünet, mint a megfázásnál. Utóbbinál az orrfolyás és a szem kivörösödése mellett nem fordul elő szem- és orrviszketés, és a köhögés kifejezettebb. A nátha fertőző, az allergia viszont nem.

A két betegség kezelése is eltérő. A legjobban úgy tudjuk megelőzni az allergiás reakciót, hogy kerüljük az allergént. Természetesen nem az a lényeg, hogy a házban tartsuk a gyermeket, de minimálisra kell csökkenteni az allergiát okozó anyag behatását. Amikor a szabadból bemegy a házba, ki kell mosni a szemét és az orrát, zuhanyzással pedig a testfelületről is el lehet távolítani az allergénrészecskéket. Ha mégis allergiás reakció jelentkezik, antihisztaminokkal enyhíteni lehet a tüneteket. Ha ez nem használ, gyermekallergológus szakorvoshoz kell fordulni.

A nátha egyetlen ellenszere az idő. Mivel vírus okozza, antibiotikumokkal nem lehet kezelni; egyszerűen ki kell várni 5-12 napos lefolyását. A legjobb, amit mégis tehetünk a gyógyulás érdekében, a sok folyadék folyadék fogyasztása és sok pihenés. A vény nélkül kapható készítményekkel érdemes óvatosan bánni, és bár enyhíthetik a tüneteket, a betegség időtartamát ezek sem rövidítik le.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés