2024. Április 23. kedd
Csak egyszerű nátha -  A szövődmények jelei -  Előzzük meg! -  Ha már késő -  Forró gőz vagy infralámpa? -  Mikor menjünk orvoshoz?
Sokféle, egymástól kisebb-nagyobb mértékben különböző vírus okozhatja a megfázást. Ezek mind szeretik a nedves, nyirkos időt, és keresik a kisebb ellenálló képességű embereket. Általában nem okoznak komolyabb megbetegedéseket, csak nagyon sok kellemetlenséget.

"Nincs különösebb bajom, doktor úr, csak influenzás lettem" így lépnek be rendelőmbe a betegek. Pedig a (régebben grippének is nevezett) megfázás nem azonos az influenzával, amely mindig magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal jár, habár mindkettő hátterében vírusok állnak.

Zsebkendők

 

Csak egyszerű nátha

Az egyik legjellemzőbb tünet a nátha: az orrból csepegő váladék ilyenkor víztiszta, és az orr nyálkahártyájának megduzzadása miatt az orron át történő légzés is nehezített. Noha az nagyon is fontos volna, hiszen a belélegzett levegőnek fel kell melegednie testünk hőmérsékletére, s e folyamatban az orrban található, elsősorban ezt a hőszabályozási funkciót ellátó hajszálérgomolyag nagy szerepet játszik.

Ez a gomolyag felelős legtöbbször az orrvérzésért is, ott pattannak meg a pici hajszálerek. Az orr nyálkahártyájának természetes működése megzavarodik, ez okozza a tüsszögést is, ami nemcsak kellemetlensége miatt baj, hanem azért is, mert a megfázást okozó, cseppfertőzéssel terjedő vírusokat ezzel a módszerrel lehet a legnagyobb területre szétszórni. (Ha a régi plakátokon szereplő intelem, hogy "Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!" valaha is meghallgatásra találna, egészen biztos, hogy sokkal kevesebben betegednének meg.)

A szövődmények jelei

A meghűlés általában nem jár lázzal, annak megjelenése már szövődményre utal. A viszonylag enyhe megbetegedés miatt legyengült szervezetet ugyanis ilyenkor könnyebben érik el a más betegséget előidéző kórokozók. Ugyancsak szövődmény jele, ha az orrunkból kifújt váladék színesedik, a zöld, sárga váladék megjelenése már baktériumok jelenlétére utal.

Előzzük meg!

Sok mindent tehetünk a betegség megelőzéséért; környezetünk védelméről (zsebkendő!) már beszéltünk. Saját védekezőképességünket a jól ismert C-vitaminnal javíthatjuk. Az általában elegendő napi egy tablettát (60mg) ilyenkor érdemesebb megemelni minimálisan napi 3x1-re. Fontos tudni, hogy a C-vitamin úgynevezett vízben oldódó vitamin, ezért szervezetünk nem képes raktározni. Mindennap el kell fogyasztanunk tehát a szükséges adagot, a szervezet számára felesleges, fel nem használt mennyiség ugyanis a vizelettel távozik.

Legalább ilyen lényeges testünk védelme a réteges öltözködéssel: sem a hideg, sem a túlmelegedés nem használ. Ha kilépünk, öltözzünk, ha belépünk, vetkőzzünk! Fontos, hogy testünk hőmérséklete lehetőleg állandó legyen. Jól védhetjük a nyakunkat a sállal, de soha ne tegyük a szánk vagy a kisgyerekek szája elé: a kilélegzett levegő nedvességtartalma ugyanis a hideg miatt a sál száj felőli oldalán lecsapódik, és a belélegzett hideg levegőt fogja nedvesíteni. A belélegzett hideg, nedves levegő pedig csaknem biztosan a megfázáshoz vezet.

Ha már késő

Mit tegyünk mégis, ha már bennünket is elért a betegség? A legfontosabb továbbra is a C-vitamin. Legalább ilyen lényeges a bőséges folyadékfogyasztás: meleg, de nem forró teát (a forróság ugyanis tönkreteszi a C-vitamint), gyümölcslét ajánlunk a legszívesebben.

Az orrdugulás ellen vény nélkül kaphatók orrcseppek, a megfelelőt annak ára, illetve alkalmazásának kényelmessége alapján érdemes kiválasztani. Ne feledjük, hogy gyerekek sok esetben nem kaphatják a felnőttek részére rendelkezésre álló szereket! Érdemes a homeopátia szereivel is próbálkozni.

Az ősrégi, szalicilt tartalmazó medicinák (Kalmopyrin, Istopirin, Aspirin) mellett a patikákban számtalan, különböző hatóanyag-kombinációkat tartalmazó szer kapható. Ezekről a gyógyszertárban részletes tájékoztatást adnak. Nagyon vigyázzunk azonban arra, hogy minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, megzavarhatják egyéb betegség miatt szedett gyógyszerek hatását, és előfordulhatnak allergiás reakciók is. Mindig olvassuk el a mellékelt tájékoztatót, és adott esetben inkább konzultáljunk a gyógyszerésszel, illetve háziorvosunkkal.

Forró gőz vagy infralámpa?

Ősi gyógymód, de még ma is az egyik leghatékonyabb: a helyi meleg alkalmazása. Erre szolgál a gőzölés (vagyis inhalálás) és az annál sokkal egyszerűbben kivitelezhető "lámpázás", vagyis az infralámpa használata. Az infrasugarak ugyanis behatolnak a mélyebb területekre, mint pl. az orr melléküregeibe, és azokat felmelegítve segítik elő a gyógyulást, illetve akadályozzák meg a súlyosabb tünetek kialakulását.

A lakásban a szokásosnál is gyakrabban kell szellőztetni! A betegség miatt megsokszorozódik a vírusok száma a légtérben, s ezeket az ismételt, de egyszerre csak néhány percig tartó levegőztetéssel távolíthatjuk el a legjobban (így ugyanis a lakás sem hűl le).

"Ha kezelik a náthát, hét nap alatt meggyógyul, ha nem kezelik, eltarthat egy hétig is" ez a régi mondás jól illusztrálja, hogy a vírusoknak ma még nincsen valóban hatékony gyógyszere: magának a szervezetnek kell legyőznie őket. Semmi értelme tehát antibiotikumot szedni, mert úgyis hatástalanok, és csak a pénztárcánkat apasztjuk vele. Mindaddig, amíg a szervezetünk az erősebb és ez szerencsére az esetek legtöbbjében így van , és szövődmény nem jelentkezik, elegendő a kezelést a fenti módszerekkel folytatni.

Ha láz, ízületi fájdalmak, hasmenés, hányás vagy más, már nem a nátha tünetei közé tartozó jelenség mutatkozik, forduljunk kezelőorvosunkhoz, ő meg tudja ítélni, hogy valóban másik betegségről van-e szó, és szükségese a terápián módosítani. Nélküle ne kezdjünk el szedni semmiféle, egyébként csak receptre felírható, de a házipatikában esetleg mégis meglévő gyógyszert!

Mikor menjünk orvoshoz?

A nátha szövődményei ritkák, de a beteg szervezete érzékenyebbé válhat a bakteriális fertőzésekkel szemben, így könnyebben kaphat höröghurutot, középfülgyulladást vagy orrmelléküreg-gyulladást.

A következő tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz:
-légzési nehézségek
-fájdalmas köhögés
-arcfájdalom
-fülfájás
-nyelési nehézségek
-véres köpet
-magas láz.


Szerző: Dr. Füredi Gyula

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés