2024. Július 22. hétfő
Az ülőmunkát végzőknek sokkal nagyobb az esélyük a kóros elhízásra, mint az aktívabb életet élőknek, ennek ellenére a legtöbben mit sem törődnek veszélyeivel. A munkahely más tényezői is növelhetik az elhízás veszélyét.

A kóros elhízás világszerte rendkívül gyorsan terjed, következményei pedig igen komolyak lehetnek – hívja fel a figyelmet John S. Evans, a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa. Az egyetem és a Cyprus Nemzetközi Intézet kutatási adatai szerint egyértelmű összefüggés van az elhízás és a munkahelyi aktivitás között.

munkahely, elhízás

„A munkahely a második otthonunk, és sajnos sokan ezt az otthonukat meglehetősen elhanyagolják – nyilatkozta Evans. A kutató példaként említi a munkahelyi étkezést, melyre jellemző, hogy a hagyományos ételeket felváltották a telített zsírokban gazdag gyorsételek és a cukrozott üdítők.

Az Európai Unió szakértőinek becslései szerint 2015-re közel kétmilliárd túlsúlyos, és 700 millió kórosan elhízott ember él majd világszerte. „Az ülőmunkát végzők és munkaadóik gyakran nincsenek is tisztában azzal, milyen veszélyes lehet az elhízás – nyilatkozta Athena Linos, az athéni egyetem epidemiológusa - A munkahelyi stressz, a túlórázás és az irodai munka mind növelik a túlsúly kialakulásának esélyeit.”

„A legfontosabb az lenne, hogy az emberek felismerjék, mekkora problémával állnak szemben. A munkaadóknak biztosítani kellene az egészséges munkakörülményeket, vagyis a mozgási lehetőséget és az egészséges ételeket.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés