2024. Július 21. vasárnap
Az egyetlen nagy térben kialakított irodák kikészítik az embereket, a dolgozók több stresszhatással találkoznak, gyakrabban náthásak és kevésbé termelékenyek – állapították meg ausztrál kutatók.

A modern irodakialakítás hatását vizsgáló tanulmányokat tekintette át az elemzés, mely megállapítja, hogy a nagy, egylégterű irodákban dolgozó emberek 90 százaléka számol be káros egészségügyi és pszichés következményekről. Több stressz és gyakoribb konfliktusok, magasabb vérnyomás és az állomány gyakoribb cserélődése jellemzi ezeket a munkahelyeket.

iroda, stressz, betegség

„Az alkalmazottak számos olyan problémával néznek szembe, mint magánszférájuk, egyéniségük elvesztése, alacsony munkahatékonyság, különféle egészségügyi gondok, túlingereltség és munkájukkal kapcsolatos kielégületlenség, amikor nyílt terű munkahelyi környezetben dolgoznak”– írja Vinesh Oomen, az Asia-Pacific Journal of Health Management című szaklap legutóbbi számában megjelent dolgozatában.

A dolgozókat bosszantja a bizonytalanság, az állandó tudat, hogy kollégáik bármikor láthatják számítógépük képernyőjét, hallhatják telefonbeszélgetéseiket – mondta Oomen. A nagy zaj koncentrációhiányhoz és csökkent termelékenységhez vezet. Több munkahelyi konfliktus fordul elő ezeken a helyeken, ahol az emberek olyan közel ülnek szomszédjukhoz, hogy akár egy megcsörrenő telefon is irritálóan hat. A fertőzések, például az influenza is gyorsabban ér körbe a nagy termekben.

A kutató becslése szerint 20 százalékos költségcsökkenést érhetnek el a cégek, ha nagy termes munkakörnyezetet alakítanak ki. Hangsúlyozza azonban, hogy egy munkahely megtervezésénél nem szabad csak a költségtakarékosság elvét figyelembe venni, de szem előtt kell tartani az ott dolgozók összetett szociális és lélektani szükségleteit is.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés