2024. Július 22. hétfő
A főnökkel mindig csak a baj van, és egy vizsgálat eredményei szerint az sem mindegy, hogy férfi, vagy nő adja ki az utasításokat. Meglepő módon a nők sokkal könnyebben fogadják el ellenkező nemű főnöküket, mint a női vezetőket.

A Torontói Egyetem kutatói egy 2005-ös telefoninterjús felmérés adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a női főnök alatt dolgozó nőkre nagyobb pszichológiai megterhelés jut, mint férfiak alkalmazásában álló társaikra.

főnök és beosztottak, munkahelyi, stressz

Az interjú során három különböző szituációban dolgozó felnőtteket kértek meg, hogy értékeljék a rájuk nehezedő stressz mértékét, valamint egészségügyi problémáikat. Megkérdezték a kizárólag női, vagy férfi vezetőnek dolgozókat, illetve az olyan beosztottakat, akik egyszerre két főnökkel, méghozzá egy férfi és egy női vezetővel is rendelkeztek.

Az alvászavarokat, koncentrációs nehézségeket, a depressziót és a szorongást értékelték pszichológiai problémaként, míg a fizikai tünetek közül a fejfájást, gyomorfájást, illetve gyomorégést, nyak- és hátfájdalmat és kimerültséget vették számításba.

Kiderült, hogy a vegyes párosok női alkalmazottai is több ilyen tünetről számolnak be, mint a kizárólag férfi vezetőnek dolgozó nők. A férfiak megterheltsége egyetlen főnök esetén a vezető nemétől függetlenül azonos volt, és összességében magasabb, mint a vegyes nemű főnökpárosnak dolgozó férfiak esetében. Az elemzés a Journal of Health and Social Behavior szeptemberi számában olvasható. A statisztikai számításhoz figyelembe vették a munkahelyi körülmények és a foglalkozás befolyását is.

Az eredmények – különösen a nőknek dolgozó nőkkel kapcsolatosak – ellentmondanak azoknak az elméleteknek, melyek szerint a főnök és beosztottja közti demográfiai hasonlóság elősegíti a munkahelyi harmóniát, míg az ilyen jellegű különbségek problémák forrásaivá válhatnak.

A kutatók szerint az ellentmondás a még mindig fennálló „a főnök legyen férfi” sztereotípiának köszönhető. A nők nehezebben tűrik saját nemüktől az agresszívabb bánásmódot, a férfias stílust, mint a férfiaktól. Általában véve több támogatást várnak azonos nemű főnöküktől, mint amit valóban megkapnak. A férfiasan viselkedő női vezetőket nehezebb elfogadni, és valószínűleg ez lehetett a probléma Hillary Clintonnal is az elnökjelölő kampány során.

Valószínű azonban, hogy minden erőfeszítés ellenére a foglalkozás típusa is befolyásolhatta az eredményeket. Egy a vezető számára is jelentős stresszt okozó alulfinanszírozott, alulértékelt munkahelyen, mint például a szociális munkások körében, a beosztottra is nagyobb nyomás nehezedik.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés