2024. Április 27. szombat
RTL REGGELI csütörtöki egészségrovat Interjú Tihor-Herczeg Kyra kutató-fejlesztő, táplálkozástudományi szakértő és anti-aging endokrinológussal

Enzimpótlás1

RTL:  A statisztikák szerint minden 3-4. embernek van valamilyen emésztőrendszeri problémája. Ilyen a reflux, az epével kapcsolatos panaszok, ételintolerancia. Gyakran előfordul a kelemetlen közérzetet okozó a puffadás, gázosodás is, amit könnyen lehet az enzimhiánynak tulajdonítani.

Hogyan kellene picit tudatosbban táplálkozni, milyen típusú ételeket ne párosítsunk egymással, hogy könnyebb legyen a gyomrunk és komfortosabb a közérzetünk, illetve egy hosszabb hétvége vagy a nyaralás alatt ne szedjünk fel jó pár kilót?

Kyra: Fehérjét, húsokat soha ne párosítsunk gyorsan felszívódó szénhidráttal, inkább rostosabb, grillezett vagy WOK-ban elkészített zöldséggel, friss kevert zöldsalátákkal, természetes erjesztésű házi savanyúsággal…. stb.

Hasznos tipp: Hűtés hatására módosul a keményítő, átalakul lassú felszívódású szénhidráttá, ilyen pl. a főzés után 24 órán át hűtőben tárolt krumpli vagy rizs is. Jelentősen lehet így csökkenteni a glikémiás indexet, hogy ne váltson ki azonnali inzulin választ, hiszen az inzulin raktározó hormon is, főleg hasi zsírpárnákat gyarapítja.

RTL: Valóban okozhat az enzim-hiány súlygyarapodást is?

Enzimpótlás2

Kyra: Az enzimhiány elégtelen emésztést eredményez. Ez meggátolja a vékonybélben a hasznos tápanyagfelszívódást és hiánybetegségekhez is vezethet, aminek egyik ismérve az erőtlenség, fáradékonyság. Az ilyen embereket nevezzük minőségi éhezőknek.

A félig emésztett étel erjed, néha rothad a vastagbélben, ezáltal a rothasztó baktériumok táptalaját képezi. Ennek eredményeként felborul a vastagbélflóra egyensúlya, mindez kihat a vastagbél falának épségére is, ami előbb-utóbb áteresztő bélszindrómához is vezethet. Ez viszont már komoly betegség. Gyulladásokkal, autoimmun betegségekkel, ételintoleranciával, allergiákkal jár. Gyengíti az immunrendszert és metabolikus szindrómát is okoz, ami súlygyarapodással és előbb-utóbb elhízással jár. Tehát az enzim-hiány indirekt okozhat súlygyarapodást, hiszen az anyagcsere jelentős résztvevője!

RTL: Milyen jelek utalnak az enzimhiányra, hogyan ismerhetjük fel? Milyen összetételű étrend-kiegészítőkkel és gyógyteákkal tudjuk segíteni a komplex emésztést?

Kyra: A jó emésztés egy komplex folyamat. Sokan nincsenek tisztában az enzimek fontosságával. Az enzimek felelősek az ételben lévő fehérjék, szénhidrátok, keményítők és zsírok megfelelő átalakításáért. Ezáltal lesz az ételből értékes tápanyag, ami felszívódik és beépül a szervezetbe.

Enzimek nélkül nincs élet! Sajnos 35 éves kor után ezen enzimek termelése elég jelentősen megcsappan. Ha étkezés után gyomor diszkomfortot, böfögést, vagy bármilyen bélgázosodás, puffadást, ételintoleranciát vagy hosszbb távon erőtlenséget tapasztalunk, legyen gyanús az enzim hiány.

Ekkor érdemes pótolni biztonságos, többnyire növényi eredetű enzim étrend-kiegészítőkkel. Ilyen hatásos növényi fehérjebontó enzimek a bromelain és papain (ananász és papaya KIVONAT)

A jó emésztés érdekében fontos a gyomor- és bélnyálkahártyát is regenerálni, erre egy hatékony megoldás gingerol kivonat! Az általunk fejlesztett komplex enzim készítményt azt is tartalmaz!

A Laktáz enzim nélkülözhetetlen a laktózintolerancia esetén. A tengeri mgnézium hidratáltan tartja bélnyálkahártyát. A C-vitamin sejtvédő, szabadgyök megkötő antioxidáns. Az inulinnak prebiotkus hatása van. A prebiotikus növényi rostok a normál testalkatot biztosító vastagbélflóra tápláléka.

Itt olvashatsz a FEDBOND CELL-LITE Enzimekről bővebben és meg is rendelheted.

Enzimpótlás3

RTL: Mivel magyarázható, hogy a bromelain fehérjebontó enzimnek van gyuladáscsökkentő hatása is?

Kyra: A zsírszövetekben a méreganyagok feltorlódása okoz mikro-gyulladásokat. Ugyanakkor napi szinten keletkeznek hibás sejtek bennünk, amit az immunrendszerünk elpusztít. Ezeket az elhalt sejteket a falósejtek bekebelezik, de a szervezetünk előbb le kell, hogy bontsa fehérjebontó enzimek által ahhoz, hogy ki tudjanak ürülni, különben nem szűnik meg a gyulladást kiváltó ok. Ebben a kiürülést segítő, lebontási folyamatban sokat tudnak segíteni a nagy mennyiségű, és jó minőségű növényi fehérjebontó enzimek. Ilyen például a papaya gyümölcsből kivont papain enzim és az ananászból kivont megfelelő töménységű bromelain fehérjebontó enzimek.

A kutatások szerint, ha nem az étkezéssel egy időben vesszük be, hanem előtte vagy utána 2-3 órával, akkor nem a táplálékkal bevitt fehérjék lebontásában segédkeznek, hanem a szervezetben keletkező káros fibrineket is képesek lebontani. A fibrinek hosszú láncú fehérjék, ezek a különféle miómák fő összetevői is. Ezzel kapcsolatosan számos klinikai vizsgálat és jelentős kutatások zajlanak.

RTL: Valóban a zsírszövetek gyulladásáról árulkodik a cellulit, azaz a narancsbőr is? Hölgyek esetében ez nem mellékes kérdés, főleg, ha közeledik a bikini szezon.

Enzimpótlás4

Kyra: A cellulit, narancsbőr nem más, mint egy méreganyagokkal telített zsírszövet, amelyben gyulladásos folyamatok zajlanak le. Ezért is tapad hozzá egyenetlenül a kötőszövet, ez okozza a csúnya látványt is. Mit tegyünk ilyenkor? Fontos a bélfalat kimélő táplálkozás. Egy ilyen kúra alatt az étrend legyen cukor-, glutén-, A1 béta kazein- és laktózmentes. A szóját tartalmazó készítményeket is kerüljük!

Jót tesz a vér- és nyirokkeringés serkentése hideg-meleg váltakozó zuhannyal, a nyirok-masszázs, valamint a felesleges pangó, szöveti nedveket eltávolító, enyhe vízhajtó hatású gyógyteák használata is.

Itt olvashatsz bővebben a FEDBOND CELL-LITE 7-féle Gyógynövényből álló speciális tea receptúráról. A Rossmann és Dm drogéria láncok boltjaiban is megveheted

Enzimpótlás5

Innen is kiderül, hogy nem lehet egy cellulitot, azaz narancsbőrt csak kívülről kenegetni, ha a belső kiváltó okot nem szüntetjük meg, hiszen a szépség is belülről, egészséges működésből fakad!

Az egészséges életmódnak a mindennapjainkban való beágyazásához nagyobb tudatosságra van szükség. Ez a fajta gondolkodás elsősorban nem lemondásokkal jár, hanem máshová helyezi a fókuszt. Azokat a finomságokat készítjük el egészséges alapanyagokból és egészséges módon, amelyek hosszú távon a normál testi működést biztosítják.

Mondok egy példát a számomra legrémísztőbb ételre: többnyire fáradt olajban sült (akrolein keletkezik, rákkeltő hatású), glutént (tönkreteszi a vékonybél falát és a pajzsmirigy működését is), cukrot és tehéntejet is tartalmaz (mindkettő erős gyulladásnövelő, immunrendszer gyengítő). EZ NEM MÁS, MINT A TEJFÖLÖS, RESZELT SAJTOS LÁNGOS. Van ennek porcukros változata is.

A lehető legtöbb káros anyagot egyben tartalamzó étel. Ez a tökéletes megoldás, ha karfilos kinézetű narancsbőrt szeretnénk a combjainkon, hasunkon és fenekünkön látni! Ezt eszik sokan a strandon nyaralás alatt. Ezt még tetézik kólával, fagylalttal és pizzával. Természetesen ez 3-5 kiló súlyfelesleget jelent akár egy hét alatt is! Tudom, hogy ízletes, de nem éri meg! Sok más finom étel létezik, ami még épít és szépít is!

 

Tihor-Herczeg Kyra anti-aging endokrinológus, termékfejlesztő, FEDBOND ® CELL-LITE Enzimek

 

Szponzorált tartalom


2022. 05. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés