2024. Július 25. csütörtök
Hipoglikémia és a hőség -  Miért veszélyes a nyár? -  A magas vércukorszint is előfordulhat -  Sebek a lábon -  Inzulin nem megfelelő tárolása
A cukorbetegek számára a nyár nagy kihívást és sok problémát jelentő időszak, hiszen a kánikula, az erős UV sugárzás, a nyaralások alkalmával a megváltozott életritmus mind veszélyt hordoz. Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mikre ügyeljünk a nyári hónapokban - különösen akkor, ha cukorbetegséggel küzdünk.

Hipoglikémia és a hőség

Nyáron -és télen is- a legnagyobb félelmet az okozza a cukorbetegeknek, hogy alacsony szintre csökken a vércukor értékük. A kórosan alacsony vércukorszintet hipoglikémiának nevezzük (<3,8 mmol/l)- ez azoknál a betegeknél léphet fel, akik inzulint használnak, de előfordulhat bizonyos gyógyszert szedők esetében is. Nyári veszélyforrások cukorbetegeknek

Miért veszélyes a nyár?

Nyáron csökken az étvágy, mindenki több zöldséget tud fogyasztani, ami kevéssé emeli meg a vércukorszintet, de elveszi az étvágyat. Cukorbetegség esetén a kihagyott étkezések pedig könnyen hipoglikémiát okozhatnak! Az alkalmazott gyógyszertől, a beteg súlyától, foglalkozásától függően megfelelő mennyiségű szénhidrátot is kell fogyasztani (lehetőleg lassan felszívódót).
A másik ok, ami miatt csökkenhet a glükózszint, az pedig a kert. A téli pihenő életmódot felváltja a végeláthatatlan kerti munka, ami csökkenti a vércukorszintet, hiszen fokozott fizikai aktivitással jár. Amikor mozog, érdemes figyelembe venni: célszerű a testedzést a kora reggeli, illetve az esti órákra időzíteni, amikor már kevesebbet mutat a hőmérő. Amire ügyeljen még, hogy lehetőleg a nap azonos időszakában mozogjon!

A magas vércukorszint is előfordulhat

Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a meleg okozhat a nyári időszakban gondokat. Sőt, nem is csak a hipoglikémia veszélyezteti ekkor a cukorbetegeket, hanem a hiperglikémia (magas vércukorszint) is. Ennek oka a lehet a megváltozott napi ritmus, a grillparty-k során fogyasztott alkohol, a dehidratáció, a napozás során a leégés, betegségek, napszúrás- ezek mind megemelhetik a glükóz szintjét.
Az orvosok azt tanácsolják, hogy amint beköszönt a nyári meleg, gyakrabban mérjék vércukorszintjüket (akár folyamatos cukormonitorozó eszközzel), mivel könnyen lehet, hogy más dózisú inzulinra/antidiabetikumra van szüksége, akár ideiglenesen, akár tartósan. Gond esetén mihamarabb forduljon orvoshoz!

Sebek a lábon

A cukorbetegeknek külön gondot kell fordítaniuk lábaikra, ugyanis egy kisebb sebből is óriási problémák keletkezhetnek. Nyáron nem csizmában, hanem vékony cipőben, szandálban járunk, ami veszélyeket hordoz. A diabetes egyik szövődménye az ún. periferiás neuropátia, amikor a beteg kevésbé vagy egyáltalán nem érzi a fájdalmat, így azt sem, ha esetleg egy apró kavics sebet ejtett a talpán vagy a lábfején. A magas a vércukorszint miatt a sebek sokkal könnyebben elfertőződnek, ráadásul a sebgyógyulás is lassabb. A perifériás neuropátia - és az annak a talaján kialakuló diabéteszes láb- éppen ezért igen könnyen fekélyhez vezethet, ami a lábamputációk gyakori oka. Ezért érdemes kerülni még nyáron is a mezítláb, illetve a nyitott lábbelikben való járást, továbbá fontos, hogy esténként mindig alaposan nézze át a lábfejét, és ha sebet talál rajta, fertőtlenítse le és kövesse nyomon a gyógyulási folyamatot! Amennyiben elfertőződik, nem gyógyul, mihamarabb forduljon orvoshoz- tanácsolja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy a fekély elleni legfőbb védelem és a kezelésének alfája és omegája a vércukorszint optimális tartományban való tartása. Ezért is fontos a szénhidrátháztartás rendezése, a nyáron jelentkező vércukor ingadozás kiküszöbölése.

Inzulin nem megfelelő tárolása

Nyáron külön figyelmet kell szentelni az inzulin tárolására, ugyanis a túl meleg és a túl hideg hőmérséklet is tönkre teheti az inzulin molekuláit. Az inzulint felbontás előtt hűtőszekrényben szükséges tárolni, utána szobahőmérsékleten. Amennyiben utazik, ügyeljen arra, hogy csomagtérbe, csomagtartóba ne tegye a túl szélsőséges hőmérséklet miatt!
“Ha repülőn utazik, ne adja annak csomagterébe, ugyanis ott igen alacsony a hőmérséklet, ám az autó/busz csomagtartója sem a legideálisabb, hiszen ott pedig túl nagy a meleg! Az inzulint minden szélsőséges hőmérséklettől óvni kell! Amennyiben nincs nyitva és hűteni kell, egy hűtőtáska remek választás- ám ekkor gondoskodjon arról, hogy ne érjen hozzá a jégakkuhoz a készítmény! Ne tárolja sem az inzulint, sem az orális gyógyszerét közvetlen napfényben sem! A hő károsíthatja az inzulinpumpát és egyéb készülékeit is, sőt, a tesztcsíkjait is, ezért ne hagyja őket forró autóban, közvetlen napfényben! A legmagasabb hőmérséklet, amit “kibírnak”, az a 40 0C- mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Honnan tudjuk, hogy nem használható már az inzulin?

- Elszíneződik
- Zavarossá, pelyhessé válik
- Homályossá válik (NPH inzulint tartalmazó szereknél normális).
- Megfagyott


Forrás: Cukorbetegközpont
2023. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés