2024. Július 25. csütörtök
Hogyan vigyázhat a lábára?
A cukorbetegségnek több súlyos érrendszeri szövődménye alakulhat ki, például károsíthatja a szív, a szem, a vese ereit, szívinfarktust, látáskárosodást, veseelégtelenséget okozva. Mégis, a diabéteszes betegek leggyakrabban egy talán kevésbé ismert következmény, az úgynevezett „diabéteszes láb” tünetegyüttes miatt szorulnak kórházi kezelésre, sőt, nem ritkán csonkoló műtétre is. Hogyan kerülhetik el?

sebes

Magyarországon több mint félmillió cukorbeteget kezelnek, de a becslések szerint még körülbelül ugyanennyien lehetnek, akik még nem fordultak orvoshoz, nem ismerik fel a cukorbetegség tüneteit, pedig annak lehetséges szövődményei őket is fenyegetik. Szomorú adat például, hogy a cukorbetegek közül igen nagy arányban, minden hatodiknak alakul ki lábszárfekélye, és évente több ezer lábamputációt kell elvégezni az ún. diabeteszes láb miatt, pedig a szakemberek szerint ezek nagy többsége elkerülhető lenne. A diabéteszes láb tünetegyüttesnek a lényege, hogy a betegek a neuropathia diabetica, a kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegrendszeri károsodás miatt kevésbé érzékelik a fájdalmat, így nem vesznek tudomást a végtagot érő sérülésekről. Ugyanakkor a végtagok kisereinek (szintén a cukorbetegség érkárosító hatása miatt kialakuló) keringési elégtelensége miatt a láb apró sérülései nehezen gyógyulnak.Az egészségeseknél jelentéktelennek minősülő hámsérülések, kidörzsölődések, sebek elhanyagolása a diabéteszes betegeknél nehezen gyógyuló sebekhez, fekélyekhez vezethet, és a helyzet egyre romlik, mivel az elhalt szövetrészecskék újabb fertőzéseket okozhatnak.

Hogyan vigyázhat a lábára?

A mindennapi tevékenységek során számtalan apró sérülésnek van kitéve a lábunk. Egészséges embernél semmi különösebb gondot nem okoz, csupán múló kellemetlenségnek számít, ha például egy új lábbeli kidörzsöli a lábát, hólyag vagy bőrkeményedés, tyúkszem, bütyök alakul ki valamelyik lábujján, ha a túlságosan rövidre vágott vagy éppen benőtt lábköröm körömágya begyullad, vagy a nem tökéletesen a lábra illő, mezítlábasan hordott szandál, papucs miatt a sarkán megvastagodik, netán ki is reped a bőr. Meglehetősen gyakori a láb gombás fertőzése is: ez általában a lábujjak közötti vékony bőrön telepszik meg, ott okoz kis hámsérülést, majd, kezeletlenül hagyva onnan terjed a köröm alatti részre is. Cukorbetegek esetében a máskor jelentéktelennek minősülő apró sebek nagy bajt okozhatnak, mivel egyrészt az idegek neuropáthiája miatt nem azonnal veszi észre ezeket a beteg, másrészt a kis erek károsodása miatt nehezebben, lassabban történik a sebgyógyulás, és elfertőződve fekélyek alakulhatnak ki. A súlyos következmények azonban fokozott odafigyeléssel megelőzhetőek. A lábápolás cukorbetegek esetében különösen fontos: minden tisztálkodás után alaposan, dörzsölés nélkül törölje szárazra, és nedvszívó, természetes anyagból készült zoknival tartsa szárazon a lábfejét, mivel a gombák a nedves bőrfelületen telepednek meg leginkább. Minden este meg kell nézni, nincs-e a lábon valamilyen sérülés, elváltozás, és hogy ezeket elkerülhesse, tanácsos kényelmes, méretre megfelelő, lábra simuló lábbelit viselni. A szakszerű lábápolás igénybevétele nem luxus, sőt, ha csak lehet, szerencsésebb gyógypedikűröst keresni hozzá.


Szerző: K. É.

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés