2022. December 05. hétfő
Magyarországon 568 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és legalább ugyanennyien vannak azok, akik nem tudnak betegségükről. Évente 1000 ember veszíti el látását cukorbetegség miatt, és egyre több az érintett a legfiatalabb korosztályban is. A betegség terjedésének visszaszorítására széles körű társadalmi összefogásra van szükség – hívta fel a figyelmet a Magyar Diabetes Társaság.

A cukorbetegség gyakoribb, 2-es típusú fajtájában szenvedők száma minden országban növekszik: minden ismert esetre lehet számítani egy nem ismert esetet, és a betegség kórmegelőző állapotaiban is közel annyian szenvednek, mint ahány ismert cukorbeteg van.A 2-es típusú cukorbetegség felismerése késik: ezt bizonyítják azok az adatok, mely szerint felismeréskor már gyakoriak a szemészeti szövődmények, szív- és érrendszeri betegségek, vesefunkció-károsodás, idegrendszeri károsodások, vagy lábkárosodások. A késői felismerés és a nem kellően hatékony kezdeti kezelés eredménye az, hogy – egy 2003-as kimutatás szerint – minden negyedik végtagamputáció és minden ötödik szívinfarktus miatt kórházba utalt beteg 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Cukorbetegség fele nem tud

A 2-es típusú cukorbetegség előszobáját képezi az elhízás és a metabolikus szindróma – mondta Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke csütörtökön, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. Tájékoztatása szerint az 1-es típusú cukorbetegség gyermekkori előfordulása a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport kimutatása szerint az 1980 és 2009 közötti időszakban megkétszereződött.

Európában 135 millió ember túlsúlyos vagy kövér, a felnőtt lakosság 30 százaléka klinikai elhízásban szenved, 50 százaléka túlsúlyos. A megelőzésnek kiemelt jelentősége van, össztársadalmi összefogásra van szükség, hogy már kora gyermekkortól megfelelő prevenciós egészségnevelő intézkedéseket foganatosíthassanak. Winkler Gábor emlékeztetett arra, hogy a Magyar Diabetes Társaság 2008-ban kockázatlapú diabétesz-szűrést indított.

A Cukorbetegség: együtt kell változtatnunk című kiadvány – melyet csütörtökön mutattak be – arra hívja fel a figyelmet, hogy a probléma megoldása széles társadalmi összefogást igényel. A kötet bemutatja egyebek mellett a cukorbetegség előfordulásával, szövődményeivel kapcsolatos legfrissebb magyarországi és nemzetközi adatokat, valamint azokat az eredményeket, amelyek mérföldkőnek számítanak a cukorbetegség elleni magyarországi küzdelemben.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés