2024. Június 23. vasárnap
A világ első, laboratóriumi körülmények között előállított, életképes férfi ivarsejtjének létrehozásáról számoltak be brit kutatók.

Az északkelet-angliai Newcastle egyetemének tudósai embrióból nyert őssejt felhasználásával hozták létre a spermiumkultúrát. A szakértők szerint az eredmény elvezethet a férfiak gyermeknemzési problémáinak gyógyíthatóságához, de a kutatócsoport is elismeri, hogy még csak az első lépésről van szó, és a technika teljes kifejlesztése évekbe telhet.

spermium, hímivarsejt, ivatsejt

Karim Nayernia professzor, a csoport vezetője szerint az eredmény azt teszi lehetővé, hogy a kutatók tanulmányozzák a férfi ivarsejtek képződésének folyamatát, és a nemzőképtelenség okainak jobb megértését. Lehetővé válik annak tanulmányozása is, hogy a reproduktív sejtekre miként hatnak a különböző toxinok, például a leukémiában szenvedő fiatal fiúk esetében a kemoterápia, amely egy életre nemzőképtelenséget okozhat; ez utóbbira a mostani tudományos vívmány akár megoldást is hozhat.

A professzor szerint a laboratóriumi eljárással nyert spermiumok rendelkeznek a természetes módon képződő hímivarsejtek tulajdonságaival: 23 kromoszómájuk van a nem reprodukciós célt szolgáló sejtek 46 kromoszómája helyett, felépítésük is azonos a nem laboratóriumban született ivarsejtekével, és mozgásképesek.

A mesterséges spermiumok közvetlen felhasználását gyermeknemzésre egyelőre törvény tiltja Nagy-Britanniában: a jogszabályi tilalmat éppen tavaly fogadta el a londoni parlament.


Forrás: MTI
2009. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés