2024. Július 15. hétfő
A menopauza utáni korban levő nők szexuális életét szerény mértékben ugyan, de javította a nagy mennyiségű férfi nemi hormont tartalmazó tesztoszterontapasz egy kutatás során.

A tanulmányban résztvevő nők a tapasz használata előtt átlagosan havi 2,5 kielégítő szexuális eseményről számoltak be. A legnagyobb dózist kapó önkéntesek havonta ezen felül 2,1 eseményről számoltak be, ami jelentős különbség a placebocsoporthoz képest, akik átlagosan kevesebb, mint havi 1 plusz eseményt jelentettek.

menopauza, tesztoszteron

Azoknak a nőknek, akik ily módon akarják visszafordítani az idő kerekét, számolniuk kell a kezelés hatására fokozódó szőrnövekedéssel, bár a kutatás vezetője, dr. Susan Davis elmondta, hogy a résztvevőket ez valószínűleg nem zavarta, hiszen akkor visszautasították volna a kezelést.

A két éves követés során a hormonnal kezelt 534 nő közül négynél emlőrákot diagnosztizáltak, a kontrollcsoport 277 tagja közül egyiküknél sem történt megbetegedés. Dr. Davis szerint az emlőrákos esetek nagy valószínűséggel nem hozhatók kapcsolatba a kezeléssel. A 4 beteg közül kettőnél a daganat már egyértelműen a vizsgálat megkezdése előtt elkezdett növekedni, és a tapasszal végzett korábbi vizsgálatok sem fedtek fel kapcsolatot a hormonkezelés és az emlőrák kialakulása között.

Az Indiana Egyetem munkatársa, dr. Julia Heiman kommentárja szerint az eredmények alátámasztják azt a korábbi megfigyelést, miszerint a tesztoszteronnak pozitív hatása van a szexuális életre, „ugyanakkor a tények mindaddig óvatosságra intenek minket a tesztoszteron használatával kapcsolatban, amíg többet meg nem tudunk a hormon emlőrákkal való lehetséges kapcsolatáról”.


Forrás: Medipress
2008. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés