2024. Július 22. hétfő
Csökkenthető az emlőrák kockázata a túlsúlyos nőknél, ha heti kétszer szénhidrátmentes napot tartanak. Ez javítja az inzulinrezisztenciát, és a testsúlyt is csökkenti – hangzott el az amerikai San Antonióban tartott emlőrák-szimpózium egyik előadásában.

A túlsúly és a cukorbetegséget megelőző állapot, azaz a fokozott inzulinrezisztencia (a vércukorszint egyensúlyáért felelős hormon, az inzulin hatásának csökkenése) az emlőrák kockázati tényezőinek számítanak. Michelle Harvie és munkacsoportja Manchesterben azt vizsgálta, hogyan lehet étrendi módszerekkel csökkenteni túlsúlyos vagy kifejezetten kövér nők emlőrákrizikóját.

mellrák, szénhidrátszegény diéta

A szénhidrátbevitel csökkentése és általában a kevesebb kalória jó módszer, de az állandó fogyókúrát nem könnyű betartani. Az angol kutatók 115 nőt vontak be három hónapig tartó vizsgálatukba. A nők egy része hetenként két napon 600 kalóriát tartalmazó étrendet kapott, melyben a szénhidrát kifejezetten kevés, legfeljebb 40 gramm volt. Egy másik részük hasonlóan heti két napon szénhidrátszegény diétát tartott, a hét többi napján pedig a mediterrán étrendet követték, ami egészséges zsírokat, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz.

A harmadik csoport a három hónap minden napján 1500 kalóriás mediterrán étrendet követett. A vizsgálati alanyokat havonta diétás nővér kereste fel, ezenkívül kéthetenként telefonon is biztatták őket az életmódváltozásra.

A vizsgálatot 88 résztvevő fejezte be, és az eredmények azt mutatták, hogy a heti két szénhidrátszegény nap betartása lényegesen hatásosabban csökkentette a testsúlyt és javította az inzulinellenállást, mint a mindennapos koplalás. Ezek a nők a három hónap alatt átlagosan négy kilót adtak le, a mindennapos mediterrán diétát követők csak 2,4 kilóval lettek könnyebbek. Az inzulinrezisztencia is hasonló arányban bizonyult jobbnak a szünetekkel végrehajtott fogyókúra során.


Forrás: MTI
2011. 12. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés