2024. Február 21. szerda
Egy tanulmány szerint a szénhidrátban – főleg keményítőben – gazdag ételeket túlzott mértékű fogyasztása esetén gyakoribb a mellrák kiújulása azoknál, akik egyszer legyőzték már ezt a rettegett kórt.

Jennifer Edmond, a Kalifornia Egyetem doktorandusz hallgatója a mellrákot sikeresen túlélt nők étrendjét követte nyomon a műtétet követő egy éven át. A vizsgálat során elsősorban a keményítőt tartalmazó ételek – például a rizs, a krumpli, a fehér liszt – mennyiségét tartotta szem előtt, és megállapította, hogy míg a legkevesebb szénhidrátot fogyasztó nőknél csupán 9,7 százalékban újult ki a mellrák, addig a legtöbbet fogyasztóknál ez az arány már 14,2 százalékra nőtt.

mellrák, keményítő, szénhidrát

Noha a szénhidrátok számos fontos tápanyagot tartalmaznak, és a szükséges energiabevitelhez is nélkülözhetetlenek, bizonyos fajtáik kevésbé egészségesek. A finomított szénhidrátok például, mint amilyen a fehér kenyér vagy tészta, több keményítőt tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

Egyelőre nincs egyértelmű magyarázat a két dolog közötti összefüggésre, bár az közismert, hogy a keményítőben gazdag ételek megemelik az inzulinszintet, a magas inzulinszint pedig összefüggésben áll a mellrák kialakulásával, mivel az inzulin stimulálja a tumoros sejtek növekedését. Emellett a szénhidrátmennyiség növelése hízással is jár, ami szintén rizikófaktor a mellrák kialakulásában.

Marji McCullough, az Amerikai Rák Társaság stratégiai igazgatója igen figyelemreméltónak tartja a vizsgálat eredményeit, mivel a mellrákon átesett nők mindent megtennének azért, hogy csökkentsék a betegség kiújulásának kockázatát. Ennek ellenére egyelőre túl korai lenne konkrét táplálkozási tanácsokat adni a betegséget legyőzők számára, annyi azonban biztos, hogy az egészséges testsúly megtartása, amit változatos étrenddel és megfelelő mozgással lehet elérni, igen fontos szempont.


Forrás: Medipress
2011. 12. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés