2024. Július 22. hétfő

Ezt egye a mellrák kiújulása ellen!

mellrák, ösztrogén, zöldség, gyümölcs
1 . oldal
Mintegy harmadával csökkentette a mellrák visszatérésének valószínűségét, ha a gyógyult páciens az ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiségnél jóval többet iktatott étrendjébe – közölték amerikai kutatók a Journal of Clinical Oncology című amerikai szaklapban.

A Kalifornia Egyetem kutatói mellrákból felépült, átlagosan 53 éves nők egy csoportját arra kérték, hogy vizsgálatuk ideje alatt napi tíz adag gyümölcsöt, zöldséget egyenek. Az így étkezők 16%-ánál újult ki a mellrák hét éven belül, míg a kontrollcsoportban 23%-os volt a visszaesési arány. A menopauza után lévő nők csoportjában 47%-kal csökkent a kiújulás kockázata a különleges diéta mellett.

mellrák, ösztrogén, zöldség, gyümölcs

A jótékony hatás csak azoknál érvényesült a vizsgálat során, akiknél nem jelentkeztek hőhullámok a rákterápia után, ami a szakértők szerint azt jelzi, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az ösztrogén hormonra hat. Ez a hatás azonban igen egyéni – állapította meg Ellen Gold, a vizsgálat társvezetője, a Kalifornia Egyetem munkatársa.

„A mellrák korai stádiumában kezelt nők közül azoknak, akiknek hőhullámai vannak, jobbak a túlélési mutatóik, kisebb a kiújulási arányuk, mint azoknak, akiknek nincs” – teszi hozzá Gold. A mostani tanulmányból az is kiderül, hogy azoknak a nőknek, akiknek a mellrákterápia után hőhullámai vannak, alacsonyabb az ösztrogénszintje. Mivel a mellrák leggyakoribb formája összefügg e hormon szintjével, a sok zöldség és gyümölcs kedvező hatása azt jelentheti, hogy általuk csökken az ártalmasan magas hormonszint – vélik a kutatók.


Forrás: MTI
2008. 12. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés