2024. Február 21. szerda

Tovább élnek, ha lemondanak a mellükről...

mellrák, emlőeltávolítás, emlőmegtartó műtét
1 . oldal
Ha az emlőrákos daganat eltávolítása után a mellrák újra kiújul ugyanabban a mellben, a túlélésüket kockáztatják azok a nők, akik a teljes emlőeltávolítás (masztektómia) helyett csak a daganat eltávolítását, vagyis az emlőmegtartó műtétet választják.

Amerikai kutatók előzetesen emlőmegtartó műtéten átesett, majd ismét megbetegedett mellrákos nőket vizsgáltak. „Meglepődve tapasztaltuk, hogy a vizsgálatainkban szereplő nők majdnem egynegyede (24%-a) ismételt daganateltávolításon ment keresztül az emlő eltávolítása helyett” – nyilatkozta dr. Steven L. Chen, a Kaliforniai Egyetem Sacramentói Rákközpontjának munkatársa.

mellrák, emlőeltávolító, emlőmegtartó, műtét

Márpedig a masztektómián átesettek 78%-os ötéves túlélési arányához képest a mellüket megtartó nőknél a túlélés csak 67%-os volt. „Valószínűleg a betegek maguk kérik a daganateltávolító műtétet a rák ismételt diagnosztizálásakor, és az orvosok csak mintegy eleget tesznek ennek a kérésnek. Bármi legyen is az ok, ez a döntés megrövidítheti a túlélés időtartamát.” – kommentálta a számokat Dr. Chen. Az emlőmegtartó műtét túlélési esélyeket csökkentő hatását egy másik is vizsgálat is megerősítette.

Dr. Steven Martinez, a mostani tanulmány társszerzője szerint mivel az emlőrák terápiáját egyre többen vizsgálják és a kutatók egyre közelebb jutnak azoknak a faktoroknak az azonosításához, amelyek agresszívabbá teszik az egyik emlőrákot a másiknál, bizonyos esetekben lehetségessé válhat az, hogy másodszor vagy akár harmadszor is emlőmegtartó műtétet végezzenek egy betegen. Addig azonban a kiújuló mellrák kezelésére a legjobb lehetőség az emlőeltávolítás marad.


Forrás: Medipress
2008. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés