2024. Május 21. kedd
Kínában több mint háromezer éves tekint vissza a méhcsípés-terápia, de csak 2007-ben engedélyezték használatát, a módszer pedig egyre népszerűbb.

Az eljárás az akupunktúrához hasonlatos: a méheket akupunktúrás pontokra helyezik, a tűszúrást pedig a méh csípése helyettesíti. Emellett a csípés során a bőrbe jutott toxinoknak is gyógyhatást tulajdonítanak. A hagyományos kínai orvoslást gyakorló pekingi Kang Taj (Kang Tai) klinika orvosai szerint a módszer csont- és ízületi bántalmak, egyebek közt reuma gyógyítására alkalmas.

méhcsípés-terápia

„A méhtoxin javítja az adott területen a vérkeringést, gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatással bír” – magyarázta Vang Csing (Wang Jing), a klinika egyik orvosa.

A kezeléshez olaszországi és az Arab-öböl vidékéről származó méhek keresztezésével nyert hibrideket alkalmaznak, amelyek 0,3 milliméteres fullánkkal rendelkeznek, és a „tű” 0,3 milligramm toxint tartalmaz.

Az eljárás során az orvosok csipesszel helyezik a rovarokat a fájdalmas terület akupunktúrás pontjaira; a méh, miután megcsípte a pácienst, elpusztul, fullánkja azonban néhány órára a beteg testében tud maradni.

Azt, hogy végül is mennyi ideig legyen a fullánk a betegek bőrében, az orvosok határozzák meg, akárcsak azt, hogy egy-egy kezelés során hány méhcsípés szükséges az optimális hatás eléréséhez. Általában minimum négy-öt, maximum száz méhcsípést rendelnek el.

A klinika naponta 30 beteget tud fogadni, ám a kezelés olyannyira népszerű, hogy az intézmény már a bővítésen gondolkodik. Az orvosok adatai szerint pácienseik 90 százaléka meggyógyul vagy legalábbis javulás állt be az állapotukban.


Forrás: MTI
2010. 03. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés