2024. Május 21. kedd
A hagyományos kínai orvoslás szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserű ételek, forró tea és gyógynövények fogyasztásával, valamint sok mozgással lehet ellensúlyozni, illetve megelőzni – tájékoztatta az MTI-t az egyik leghíresebb magyarországi kínai orvosprofesszor.

Az ünnepi dőzsölés kellemetlen következményeként gyakran léphetnek fel zavarok a gyomor- és bélrendszerben, a sok zsír és alkohol pedig epehólyag-gyulladást és hasnyálmirigy-problémákat okozhat. Az is gyakori, hogy túl sok gyomorsav termelődik. A hagyományos kínai orvoslásban ezek kezelésére a galagonyát használják nyersen vagy tea formájában.

fogyókúra, kínai, orvoslás

Sokan az új évet drasztikus fogyókúrával kezdik, aminek szintén az emésztőrendszer látja kárát – állítja Csen Zsen (Chen Zhen), az orvostudományok kandidátusa, a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Közhasznú Egyesület elnöke, a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora.

A szigorú ételmegvonás helyett a kínai orvosok a keserű ételek – például keserű dinnye, balzsamkörte – és rostban gazdag italok, például szűztea fogyasztását javasolják.

A hosszú pihenés után a munka újrakezdése is sokszor gondot okoz. Ehhez alkalmazkodni kell, ami időt vesz igénybe. A kínai orvosprofesszor szerint a fellépő stressz csökkenthető friss oxigén bevitelével, hosszú sétákkal, sportolással, gyógyfürdőkkel.

Ami a diétát illeti, zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizs és forró tea fogyasztása a legjobb választás. A B-vitamin-bevitel serkenti az agyműködést, míg a zenehallgatás kellemes relaxációt biztosít a szervezet számára.


Forrás: MTI
2009. 01. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés