2022. Október 01. szombat
Érdekes felfedezést tettek közzé amerikai kutatók: a mandulaműtéten átesett gyerekek testsúlya és testtömegindexe jelentősen növekedhet a beavatkozás után.

A St. Louis Egyetem kutatóinak 1970 és 2009 közötti kutatási eredményeket felhasználó felmérése szerint a gyerekek testtömegindexe a mandulaműtétet követő években 5,5-8,2 százalékot növekszik. A vizsgált gyerekek 46 százaléka jelentősen meg is hízott a mandulák eltávolítása után.

mandulaműtét, elhízás

„Függetlenül attól, hogy a gyermek alultáplált, túlsúlyos, vagy normális testsúlyú, a mandulák eltávolítását követően mindenképpen hízni fog – nyilatkozta Anita Jeyakumar fül- orr- gégész szakorvos. – Ennek oka valószínűleg a fokozatosan javuló egészségi állapot. A mandulaműtét előtt sok gyerek szenved alvási apnoéban, a műtétet követően azonban ez a probléma eltűnik, így a gyerekek étvágya is megnő.”

Ez nem jelentett problémát húsz évvel ezelőtt, amikor a gyermekkori elhízás nem volt ennyire jellemző, mint manapság, az Egyesült Államokban azonban jelenleg minden harmadik gyerek túlsúlyos.

„Mostantól tehát erre is oda kell figyelnünk a mandulaműtét kockázatainak felmérésekor, hiszen egy amúgy is túlsúlyos gyereknél csak tovább ronthatunk a helyzeten a mandulák eltávolításával” – tette hozzá Dr. Jeyakumar.


Forrás: Medipress
2010. 10. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés