2024. Július 15. hétfő
Az elhízott gyerekek szüleinek csaknem felének nem tűnik fel, hogy gyermeke kövér, vagy egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla – derült ki egy ausztrál felmérésből.

A Melbourne Egyetem kutatói 4-12 éves gyermekek és családjuk körében vizsgálódtak. A szülők kikérdezése mellett megmérték a gyerekek testtömeg-indexét (BMI) és derékbőségét. A túlsúlyos gyerekek szüleinek 49%-a úgy vélte, gyermeke egészséges, átlagos súlyú. A másik véglet: a szülők 43%-a nem vette észre, hogy gyermeke egészségtelenül alultáplált.

túlsúly, túlsúlyos, gyerekek

Pene Schmidt kutató elmondta, hogy az eredmények aggasztók, mivel a túlsúlyt normálisként érzékelő szülők nincsenek tisztában a kövérség egészségügyi kockázatával sem. Szerinte több felvilágosításra lenne szükség, hogy a szülők megértsék, az egészséges testsúly az életkortól függ.

Kétszer annyi szülő aggódott a túlsúly, mint amennyi a túlzott soványság miatt. A fiúk szülei általában rosszabbul mérték fel az elhízást. A gyerekeknek is gondot jelent a saját testalkatuk megítélése: a túl sovány lányok 40%-a, a fiúknak 50%-a tudta csak helyesen megbecsülni a testsúlyát.

Dr. Schmidt szerint létezik egyfajta társadalmi elvárás a soványsággal szemben. „Győződjünk meg arról, hogy a túlsúlyra koncentrálva nem esünk át a ló túlsó oldalára azzal, hogy több gyerek lesz kórosan sovány.”


Forrás: Medipress
2008. 10. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés