2024. Július 21. vasárnap

Egye le magas vérnyomását!

magas vérnyomás, kálium, nátrium
1 . oldal

Kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök – mint például a banán – gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki.


A magas vérnyomás (hipertónia) továbbra is az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban – jelentette ki két tennessee-i kutató, akik kimutatták, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

magas vérnyomás, banán, kálium

Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1%-ában alakul ki hipertónia, ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas. A tipikus amerikai étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz.

Dr. Mark C. Houston, a Vanderbilt Orvosi Egyetem és Dr. Karen J. Harper a Harper Orvosi Kommunikációs cég munkatársa az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikaiak növelnék a kálium bevitelét, a magas vérnyomású felnőttek száma 10%-kal csökkenhetne. „A nátriumbevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál” – mondták el a szerzők.

Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint az optimális káliumbevitel napi 4,7 gramm. További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz, hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.


Forrás: Medipress
2008. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés