2024. Július 15. hétfő
Egy nemrég végzett brit kutatás szerint napi két pohár céklalé fogyasztásával hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomást.

A kutatást végző brit tudósok szerint ez újabb ok, hogy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet alakítsunk ki. A cékla igen gazdag nitrátokban, ennek köszönheti számos jó tulajdonságát. A spenót, a fejes saláta és más leveles zöldségek is kiválóak nitrát-tartalom szempontjából, így ezek fogyasztása is ajánlott.

cékla magas vérnyomás csökkentése

Korábbi táplálkozási kutatások igazolták a zöldség- és gyümölcsfogyasztás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásait, amelyeket főleg azok antioxidáns-tartalmának tulajdonítottak. Ám az újabb kutatások szerint a nitrátoknak az antioxidánsokénál jóval nagyobb szerepük van a vérnyomáscsökkentésben.

A mostani kutatás során 14 önként jelentkezővel fél óra alatt két pohár céklalevet, illetve két pohár vizet itattak meg. Ezek után negyedóránként megmérték a résztvevők vérnyomását 24 órán keresztül. A vízivókhoz képest a céklalevet fogyasztók vérnyomása jóval alacsonyabb volt, már az elfogyasztást követő első órában is, és a céklalé jótékony hatása még másnap is érezhető volt.

A céklalében lévő nitrátokat a nyálban található baktériumok nitritté alakítják. A gyomorba érve a nitrit vagy nitrogén-dioxiddá alakul, vagy belép a véráramba. A kutatók szerint a vérnyomás akkor a legalacsonyabb, ha a vér nitrit-szintje elég magas. A tudósok megfigyelései szerint a nitritek csökkentik az ún. endoteliális diszfunkció kialakulásának esélyeit, amely tulajdonképpen a véredények rugalmasságának csökkenését jelenti, így azok nem képesek megfelelően reagálni a véráramban bekövetkező változásokra.

"Kutatásaink szerint a cékla, vagy egyéb nitrátban gazdag zöldségek fogyasztása igen jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és természetes vérnyomáscsökkentő hatással is bír" - nyilatkozta Dr. Amrita Ahluwalia, a kutatócsoport egyik vezetője, a William Harvey Kutatóintézet munkatársa. A kutatási eredményeket bemutató közlemény a Hypertension c. szaklapban jelent meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés