2021. Május 05. szerda
A magas koleszterinszint csökkentését célzó étrendi változtatások már 4-6 héten belül hatásosak lehetnek, ráadásul segítségükkel akár a gyógyszerek szedését is el lehet kerülni.

A telített zsírsavakban gazdag és élelmi rostokban szegény étrend jelentős szerepet játszik a „rossz”, vagy más néven LDL-koleszterin szintjének megemelkedésében, ami a szívkoszorúér- betegség rizikójának növekedésével is jár.

magas, koleszterinszint, étrend

David Colquhoun, a brisbane- i Wesley Orvosi Központ kardiológus professzora szerint a koleszterinszint csökkentését célzó étrend hatására bekövetkező változások már 4-6 héten belül megmutatkoznak. A változások mértéke egyénenként eltérő lehet, a fogékonyabbaknál akár 30%-kal is csökkenhet az LDL-koleszterin szintje, ami már jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség rizikóját.

A kardiológus szerint mindez azt jelenti, hogy akiknél megfelelő étrenddel elérhető a magas koleszterinszint csökkentése, nincs is szükség gyógyszeres kezelésre.

A szívkoszorúér-betegség megelőzésére irányuló ajánlások a telített zsírok fogyasztásának csökkentését, illetve telítetlen zsírokkal való helyettesítésüket javasolják, valamint rostban gazdag ételek fogyasztását. Mindezek egymástól függetlenül is segítenek a fenti rizikó csökkentésében.


Forrás: Vital
2008. 10. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés