Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógyszer nélkül is gyorsan csökkenthető a koleszterinszint

A magas koleszterinszint csökkentését célzó étrendi változtatások már 4-6 héten belül hatásosak lehetnek, ráadásul segítségükkel akár a gyógyszerek szedését is el lehet kerülni.

A telített zsírsavakban gazdag és élelmi rostokban szegény étrend jelentős szerepet játszik a „rossz”, vagy más néven LDL-koleszterin szintjének megemelkedésében, ami a szívkoszorúér- betegség rizikójának növekedésével is jár.

David Colquhoun, a brisbane- i Wesley Orvosi Központ kardiológus professzora szerint a koleszterinszint [0] csökkentését célzó étrend hatására bekövetkező változások már 4-6 héten belül megmutatkoznak. A változások mértéke egyénenként eltérő lehet, a fogékonyabbaknál akár 30%-kal is csökkenhet az LDL-koleszterin szintje, ami már jelentősen csökkenti a szívkoszorúér-betegség rizikóját.

A kardiológus szerint mindez azt jelenti, hogy akiknél megfelelő étrenddel elérhető a magas koleszterinszint csökkentése [0], nincs is szükség gyógyszeres kezelésre.

A szívkoszorúér-betegség megelőzésére irányuló ajánlások a telített zsírok fogyasztásának csökkentését, illetve telítetlen zsírokkal való helyettesítésüket javasolják, valamint rostban gazdag ételek fogyasztását. Mindezek egymástól függetlenül is segítenek a fenti rizikó csökkentésében.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/magas_koleszterinszint_etrend