2024. Március 05. kedd
Fájdalom és izomláz -  Hasznos tanácsok laptophasználóknak
A laptopokat a hordozhatóság érdekében kompaktnak tervezik, emiatt viszont használóiknak természetellenes pozíciót kell felvenniük, ahhoz hogy használni tudják, ami különféle fájdalmakat, sérüléseket okozhat. Mit tehetünk ez ellen?

A probléma gyökere a laptopokra jellemző egybeépítettség, állapították meg az Észak-Karolinai Egyetem orvostudományi karának kutatói. A különálló monitort és billentyűzetet az ember szabadon elrendezheti, hogy elkerülje az esetleges problémákat. „Ha az ember laptopot használ, bizonyos dolgokat fel kell áldozzon. Ennek pedig ára van” – véli Dr. Kevin Carneiro, a Fizikoterápiás és Rehabilitációs Orvoslás Tanszék vezetője.

laptop, fájdalom

Fájdalom és izomláz

Az ujjak és a test kényelmetlen helyzete okozhat idegi sérüléseket a csuklóban, például az úgynevezett kéztőalagút-szindrómát, valamint a nyak és a vállak rossz helyzete miatt izomláz és fájdalom léphet fel bizonyos helyeken. A baj tipikus jelei a fejfájás, csuklófájdalom, zsibbadás az ujjakban, továbbá nyak- és vállfájdalom.

Ezek a panaszok mind gyakoribbak, ahogy a laptopok népszerűsége egyre nő. Az eladások számát tekintve a laptopok száma már meghaladja az asztali gépekét. A diákok különösen veszélyeztetett helyzetben vannak, mivel az egyetemi és kollégista élet elengedhetetlen kelléke lett a laptop.

Hasznos tanácsok laptophasználóknak

A fenti tünetek kockázatának csökkentéséhez íme néhány tanács:
• Ha számítógéppel dolgozunk, ügyeljünk arra, hogy a testünk mindenhol – derékban, könyöknél, térdnél – 90 fokban hajoljon meg.
• Lehetőleg használjuk dokkolót és kábeleket, hogy laptopunkat külső monitorra és/vagy billentyűzetre kapcsolhassuk, ezáltal beállíthassuk magunknak a kényelmes testhelyzetet.
• A dokkoló segítségével a számítógépet úgy helyezhetjük el, hogy fejünket nem kell lebillenteni ahhoz, hogy lássuk a monitort.
• Ügyeljünk arra, hogy milyen széken ülünk. A legjobb, ha állítható magasságú és háttámlájú.
• Állítsuk úgy a monitort, hogy ne kelljen lebillenteni a fejünket, az egeret pedig helyezzük úgy, hogy a csuklónk természetesen helyzetben legyen (lehetőleg a karunk magasságában, ne fölötte).
• Tartsunk rövid szünetet 20 percenként. Ez segíti pihenni az izmokat és pozícióváltásra is ösztönöz. Csináljunk nyújtógyakorlatokat, óvatos nyaktornát és vállkörzést.
• Igyunk sokat. A sok folyadék segít megőrizni a csigolyák közti porckorongok épségét.

„Figyeljünk a jelekre, mint például a fájdalom és a zsibbadás. Ezek jelzik, hogy jobb ülőhelyzetre van szükségünk. Tartsunk több szünetet. Ha pedig semmi sem segít, menjünk orvoshoz” – tanácsolja Dr. Carneiro.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés