2024. Május 22. szerda
Ha fájdalmat érez a karjában, és más kockázati tényezők is fennállnak, könnyen lehet, hogy csuklóalagút-szindrómában szenved. Amerikai kutatók szerint bizonyos faktoroknak fontos szerepük van a betegség kockázata szempontjából.

Karfájás miatt orvoshoz forduló betegeket, összesen ezer férfit és nőt vontak be vizsgálatukba Dr. Seyed M. Rayegani és munkatársai. Közülük 50-nél (34 férfinál és 216 nőnél) állították fel az alagútszindróma (carpal tunnel, CTS) tüneteit.

csuklóalagút-szindróma

Az alagútszindrómás csoportban magasabb volt az átlag BMI, a csoport tagjai gyakrabban szedtek szteroidokat és magasabb volt a cukorbetegség előfordulása is, továbbá nagyobb valószínűséggel voltak már túl a változókoron. A betegek között a nő: férfi arány 7:1 volt.

„Mivel a csuklóalagút-szindróma nőknél sokkal gyakoribb, a kéz fájdalmával és érzéketlenségével jelentkező pácienseket kívánatos elektrodiagnosztikára beutalni” – mondta el Dr. Rayegani. A kezelés a betegség stádiumától függ, enyhe esetben konzervatív kezelést javasolnak gyógyszerekkel, munkahelyváltással, azonban előrehaladottabb állapotban műtétre lehet szükség.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés