2024. Június 24. hétfő
Az allergiára hajlamos gyerekeknél csökkenti a tünetek esélyét, ha kutyával élnek együtt, a macskák viszont növelik, derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Cincinnati Egyetem munkatársai az ekcéma kialakulásának lehetséges okait, köztük a macska- és a kutyatartás hatását vették górcső alá. A vizsgált gyerekeket egyéves koruktól kezdve négyéves korukig minden évben 17 különböző allergiára tesztelték, szüleik pedig évenkénti beszámolókat készítettek róluk.

kutya, macska, allergia

A szakemberek szerint azoknál a gyerekeknél, akiknél pozitív lett a kutyaallergia-teszt, kisebb valószínűséggel alakult ki ekcéma négyéves korukig, amennyiben már egyéves koruk előtt volt kutyájuk. A macskatartás azonban csak fokozta a kedvenceikre allergiás gyerekek állapotát és az ekcéma kialakulásának kockázatát: azoknál az allergiásoknál, akiknek már egyéves koruk előtt volt macskájuk, 13-szor nagyobb eséllyel alakult ki ekcéma négyéves koruk előtt – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A kutatók egyelőre nem tudják, mi ennek a pontos oka.

Tolly Epstein, a tanulmány vezetője szerint azok a gyerekek, akiknek van macskájuk, de nem allergiásak rájuk, nincsenek fokozott kockázatnak kitéve az ekcéma kialakulása szempontjából. A szakértők mindenesetre azt tanácsolják a szülőknek, hogy a jövőben vegyék figyelembe ezeket az eredményeket, mielőtt háziállatot vásárolnának gyermekeiknek.

Az amerikai kutatók eredetileg a közvetlen környezetben található makrorészecskéknek (vegyi anyagokat tartalmazó mikroszkopikus koromrészecskék) a gyermekkori légzési panaszokra és allergiás tünetek kifejlődésére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásban részt vevő gyerekek mindegyike hajlamos volt az allergiára, mivel szüleik is ugyanettől a betegségtől szenvedtek.


Forrás: MTI
2010. 10. 03. (Aktualizálva - 2012. 10. 17.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés