2024. Július 25. csütörtök
Miért fontos a kolosztrum? -  Sárgaság ellen is jó -  Már a szülőszobán érdemes szoptatni -  Koraszülötteknek még fontosabb!
Az újszülöttek szervezetének rengeteg új tényezővel kell megbirkóznia: az anyaméhben nem ismert kórokozókkal, a táplálkozás újfajta módjával, amire emésztőrendszerük még nincs felkészülve. A nehézségek leküzdését nagyban megkönnyíti a már-már csodaszerként ható kolosztrum, vagyis az előtej, amihez a baba az első szoptatások alkalmával jut hozzá.

Az anyai szervezet jóval a szülés előtt felkészül a baba táplálására, sokszor már a szülés előtt is ürül némi váladék az emlőkből, utána pedig beindul a tejtermelés, így az újszülött nem marad táplálék nélkül – bár tény, hogy a táplálkozás új formájának elsajátítása sok nehézséggel járhat.

kolosztrum, előtej

Az anyatej összetétele igen változatos még egy szoptatáson belül is, attól függően, hogy a csecsemő szervezetének éppen mire van szüksége. Igencsak eltér a későbbitől a szülés utáni első napokban termelődő tej, azaz az előtej, más néven kolosztrum (colostrum).

Miért fontos a kolosztrum?

Az átlátszó, kissé sárgás színű folyadék sűrűbb és koncentráltabb, mint a szülés utáni 3-5 napban, a tejbelövellés után termelődő anyatej, és mennyisége is sokkal kisebb, mindössze néhány kanálnyi. Ez azonban egyáltalán nem jelent gondot, sőt az újszülöttnek pont ennyire, néhány kortyra van szüksége, gyomra ugyanis nagyon picike, űrtartalma néhány milliliternyi, ami a későbbiekben fokozatosan nő majd. Néhány nap múlva az anyatej összetétele, minősége és mennyisége is megváltozik: elnyeri fehér színét és „tejszerű” állagát. Ha a kolosztrum termelődése megindul és az újszülött is képes szopni, vagy a lefejt tehet meginni, az első napokban egyáltalán nincs is szüksége más táplálékra.

Mennyisége mellett a kolosztrum tápanyag-tartalmát tekintve is megfelel a baba szükségleteinek, és számos olyan fontos anyagot – fehérjék, zsírban oldódó vitaminok, antioxidánsok, növekedési faktorok, enzimek, fehérvérsejtek, immunanyagok, béta-karotin, ásványi anyagok: cink, nátrium – tartalmaz, ami megkönnyíti az új körülményekhez való alkalmazkodást. Nem véletlenül nevezik a kolosztrumot az első védőoltásnak.

A kolosztrum erősíti a fertőzésekkel szemben még védtelen újszülött immunrendszerét és elősegíti az emésztőrendszer érését, az emésztési folyamatok beindulását. Egyes anyagai mintegy kibélelik a belek nyálkahártyáját, kialakítva a bélflórát és védelmet biztosítva a kórokozókkal, valamint az allergénekkel szemben. Az előtej emellett hozzájárul az emésztőenzimek termelődéséhez és beindítja a bél perisztaltikus mozgását.

Sárgaság ellen is jó

A kolosztrum hashajtó hatása a sárgaság megelőzése és ha már kialakult, leküzdése szempontjából is fontos, a széklettel együtt ugyanis a sárgaságért felelős, emelkedett mennyiségű bilirubin is távozik. Minél hamarabb ürül ki a baba szervezetéből az első széklet, a magzatszurok (más néven mekónium), annál kisebb az esélye a besárgulásra, a későbbiekben pedig a székletürülés a minél hamarabbi gyógyulást segíti.

Már a szülőszobán érdemes szoptatni

Az elmúlt évtizedekben hazánkban az volt a szokás, hogy az újszülöttet rögtön elvitték az anyától, és a szoptatást viszonylag sokáig – órákig – meg sem kísérelték. Mára ez a szemlélet szerencsére változott, hiszen bebizonyosodott és széles körben ismertté vált, hogy a kolosztrum milyen fontos az újszülött számára, illetve az is, hogy a szoptatás az anyának is sok szempontból segítséget jelent. Ilyenkor ugyanis oxitocin hormon termelődik, ami egyrészt méhösszehúzódásokat vált ki, ezzel segíti a méhlepény megszületését, a méh eredeti méretének visszanyerését, és csökkenti a vérzéseket, másrészt serkenti a tejtermelődést. A kötődés hormonjának is nevezett oxitocin nem csak a fizikai egészséget szolgálja: erősíti a bizalmat, csökkenti a félelemérzetet, és hozzájárul az anya és a gyermek közötti kötődés kialakulásához.

Ideális esetben édesanya rögtön mellre teheti az újszülöttet, aki már ilyenkor is képes szopni, hiszen a szopóreflex már az anyaméhben kialakul. Mindemellett a helyes technika elsajátítását is segíti a korai mellretétel, hiszen ilyenkor az emlők még nincsenek annyira megduzzadva, így a baba könnyebben a szájába tudja venni a bimbót.

Koraszülötteknek még fontosabb!

A méhen kívüli életre még egyáltalán nem felkészült koraszülött babák számára különösen fontos a kolosztrum, ami ilyenkor még több immunanyagot tartalmaz, mint az érett, időre született babák esetében. A táplálás azonban esetükben nem egyszerű feladat, az első szoptatásra általában csak később kerül sor, így a lefejt kolosztrumot más módon, például gyomorszondán keresztül kapják meg.


Szerző: Zsadon Sára
2009. 10. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés