2024. Június 25. kedd

A szoptatás során termelődő oxitocin nevű hormon a tejelválasztás serkentése mellett az anya-gyermek kötődés erősítésében is szerepet játszik. Mindez régóta ismert tény, ám a hormon kiválasztásának pontos mechanizmusára csak most derült fény.


A hipotalamuszban termelődő oxitocin fontos szerepet játszik a szülés során is, továbbá hozzájárul a bizalom kialakulásához, valamint a félelemérzet csökkenéséhez. A hormon a szoptatás alatt hatalmas mennyiségben termelődik – egy nemzetközi kutatócsoport most arra is rájött, hogyan.

szoptató nő, csecsemő, szoptatás, oxitocin

A kínai, francia, olasz és Egyesült Királyságbeli kutatók egy speciális számítógépes modell segítségével fényt derítettek arra, hogy a szoptatás nem csak az oxitocin kiválasztásáért felelős normál agysejteket mozgósítja, de a hormon kiválasztásához a dendriteket is csatarendbe állítja. A dendritek alapvető feladata az agysejtek közötti kommunikációs csatorna létrehozása.

A dendritek bevonása serkenti a neuronok közti kommunikációt, és ezzel együtt az oxitocin termelődését is, mely a hormon időszakos, nagy mennyiségben történő kibocsátását eredményezi.

Utóbbiról a kutatók eddig is tudták, hogy azért jön létre, mert a szoptatás során az oxitocin-neuronok hatalmas, egyidejű kitörésekben termelődnek. Egész eddig azonban nem értették, mindez pontosan hogy működik – mondta Jianfeng Feng, a Warwick Egyetem munkatársa.

A kutató szerint az eredmények segíthetnek magyarázatot adni az agy más működési sajátosságaira is.


Forrás: Medipress/Vital
2008. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés